Biciclist rănit din cauza unui cablu legat de copaci. Accident produs intenţionat la marginea oraşului Galați
Foto: Bogdan Codrescu

Biciclist rănit din cauza unui cablu legat de copaci. Accident produs intenţionat la marginea oraşului Galați
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Într-un oraş neprietenos cu bicicliştii, cu piste insuficiente, care nu asigură deplasarea în condiţii de siguranţă, dorinţele cicliştilor recreaţionali reprezintă pentru autorităţi un moft. Amenajările de agrement, cu trasee care să se integreze în zone înverzite, ferite de factori poluanţi sau aglomeraţie urbană, rămân pentru iubitorii acestui sport un vis neîmplinit. Pentru a-şi satisface, totuşi, dorinţele, aceştia aleg adesea pădurile de la marginea oraşului, care le permit atât efectuarea de manevre specifice, cât şi practicarea acestui sport într-un grup extins.

Este şi cazul lui Marius Ionaşcu, care preferă astfel de trasee pentru a se relaxa, în liniştea oferită de aceste zone, asumându-şi ca orice împătimit de ciclism şi obstacolele pe care le întâmpină. Nu şi pe cele generate de rea-voinţă sau câinii hrăniţi de un cetăţean care a pus stăpânire, ilegal, pe o parte din terenul aferent păduricii din zona Romportmet, în apropierea râului Siret. Din câte se pare, acesta locuieşte acolo, într-o construcţie improvizată, având în grijă o adevărată haită de câini, care, de cele mai multe ori, umblă liberi prin pădure.

Mai mult chiar, deranjat fiind de orice altă prezenţă umană, dar mai ales de bicicliştii care preferă zona din motivele expuse mai sus, obişnuieşte să creeze obstacole pentru a le bloca acestora accesul. Uneori, amplasează strategic mormane de resturi vegetale uscate pe traseele folosite sau apelează la practica legării de sârme şi cabluri între două sau mai multe trunchiuri de copac. În aceste cabluri s-a oprit, din păcate, şi Marius Ionaşcu, cu viteza unui om atacat de câini, rănindu-se destul de grav la braţ şi la picior.

"Mi se pare inacceptabil ca acest om să fie lăsat să locuiască aici, înconjurat de o haită întreagă de câini şi să plaseze asemenea obstacole de parcă ar fi pădurea lui. Imaginaţi-vă, dacă cineva s-ar plimba în zonă cu un copil, ce s-ar întâmpla. Cum ar reacţiona un copil dacă ar fi fugărit de atâţia câini?", ne-a declarat Marius Ionaşcu.

Care este poziţia autorităţilor

Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, victima accidentului descris mai sus a făcut multiple sesizări, atât la Primăria municipiului Galaţi, cât şi la Poliţia Locală şi la Serviciul Public Ecosal. Acelaşi traseu am urmat şi noi, bătând la aceleaşi uşi, în vederea obţinerii unor răspunsuri, dar, mai ales, pentru a  remedia o situaţie care-i pune în pericol pe cetăţeni.

De la Primărie am aflat că terenul în cauză este proprietate privată, motiv pentru care rezolvarea situaţiei este de competenţa Poliţiei Locale. Urmând firul logic, am aflat de la această din urmă instituţie că a luat atitudine, amenându-l pe cetăţeanul care locuieşte clandestin, deoarece la intervenţia lor a avut comportament agresiv, manifestat prin abuz verbal şi limbaj licenţios. Amplasarea cablurilor respective nu poate fi însă probată, astfel că nu s-a aplicat nicio sancţiune, în prezent făcându-se cercetări pentru a stabili legalitatea amplasării construcţiei.

"Poliţiştii locali din cadrul Secţiei Nr. 3 au intervenit, iar pentru săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice, conform prevederilor art. 2, alineatul 1, din Legea 61/1991, republicată, persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu suma de 800 de lei. De asemenea, pentru a stabili legalitatea amplasării construcţiei din zona respectivă, poliţiştii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcţii şi Afişajul Stradal fac verificări, conform prevederilor Legii 50/1991, republicată. Tot poliţiştii de la Disciplina în Construcţii fac verificări pentru a stabili cui aparţine respectivul teren", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi, Aurelia Bogatu Matei.

În ceea ce priveşte prezenţa câinilor, un alt mare factor de risc pentru cei ce obişnuiesc să se plimbe prin zonă, Serviciul Public Ecosal a intervenit deja, urmând ca în săptămâna în curs să mai efectueze şi alte acţiuni al căror scop este eliberarea ariei respective, prin ridicarea câinilor. "Au fost două intervenţii cu Poliţia Locală. La prima acţiune nu a fost identificat niciun câine. Bănuim că persoana care locuieşte acolo i-ar fi ademenit şi i-ar fi luat din zonă. La următoarea acţiune, însă, am ridicat patru câini, urmând să mai intervenim de cel puţin două ori săptămâna aceasta. Animalele vor fi duse la padoc, la baza de ecarisaj", ne-a declarat Mirela Furtună, directoarea Serviciului Public Ecosal.

Citit 15118 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2019 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.