Oamenii fără adăpost, problema unui cartier gălăţean

Oamenii fără adăpost, problema unui cartier gălăţean
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O pătură ponosită, câteva articole de îmbrăcăminte murdare, ambalaje, sticle goale, cutii de carton pe post de mobilier şi multe pachete de ţigări aliniate, reprezintă imaginea unei locuinţe improvizate în Complexul Ţiglina I, în spatele Clubului Sidex. Un spaţiu ocupat de un om al străzii, pentru care siguranţa reprezintă o utopie. La câţiva metri distanţă, “vecinul” său deţine o saltea îmbibată cu urină. Mirosul aproape că ne-a doborât, în timp ce obiectivul camerei, în mâinile dibace ale fotografului nostru, capta imagini perfecte ale unei imperfecţiuni dureroase. Realitatea este devastatoare, sărăcia cruntă şi mizeria împingându-i pe aceşti oameni ai nimănui la acţiuni perturbante, născute, deseori, din consumul excesiv de alcool.

Astfel, siguranţa locuitorilor civilizaţi şi plătitori de taxe este, de asemenea, ameninţată. Prezenţa oamenilor fără adăpost în zonă reprezintă o problemă reală, gunoaiele aduse sau generate de aceştia fiind omniprezente. Multe se află în jurul unui chioşc nefuncţional, luat cu asalt de către posesorii locuinţelor improvizate la ceas de seară, spre exasperarea locatarilor şi nu numai. Aceştia şi-ar dori ca autorităţile să ia măsuri prin găsirea unor soluţii viabile pentru prevenirea apariţiei acestui fenomen.

La solicitarea noastră, Poliţia Locală ne-a informat că a intervenit de multe ori în zonă, mai ales pe timpul iernii, când temperaturile scăzute le ameninţă oamenilor viaţa, transportându-i la Centrul de Urgenţă şi Asistenţă Socială. Însă, adesea se izbesc de refuzul acestora de a accepta adăpost şi, neavând venituri, nici nu pot fi amendaţi. "Poliţiştii de pe raza Secţiei Nr. 2 au intervenit în repetate rânduri în zonă, persoanele fără adăpost fiind îndepărtate, adăposturile improvizate, dărâmate, iar deşeurile rezultate fiind ridicate de către Serviciul Public Ecosal. De asemenea, în urma sesizării dumneavoastră, un echipaj al Poliţiei Locale s-a deplasat la faţa locului, unde a constat că existau diverse bunuri depozitate, dar nicio persoană fără adăpost. În acest caz, poliţiştii locali au sesizat Serviciul Public Ecosal, patrulele de la Ordine Publică urmând să monitorizeze zona respectivă", ne-a declarat Aurelia Bogatu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi.

Din păcate, programele sociale eficace care vizează reintegrarea treptată a persoanelor fără adăpost, implementate cu succes în alte ţări europene, rămân pentru noi un model, care, din varii motive, este încă greu de urmat. Singurele soluţii la îndemână sunt, momentan, intervenţiile Poliţiei Locale, care, din păcate, nu reuşesc decât să alunge oamenii fără adăpost dintr-un loc într-altul.

Citit 2320 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2019 19:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.