Liderul Sindicatului „Educaţia”: „Îi voi da în judecată pentru discriminare”

Liderul Sindicatului „Educaţia”: „Îi voi da în judecată pentru discriminare”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Adrian Andrăşescu le cere directorilor şi contabililor de şcoli să aplice unitar Legea 221 * Acesta susţine că prin acţiunile în instanţă se instigă, de fapt, la neaplicarea actului normativ care este în vigoare *

„Îi voi da în judecată pe directorii şi contabilii care nu vor aplica unitar prevederile Legii 221. Prin acordarea majorării salariale numai angajaţilor care au câştigat în instanţă se încalcă articolul 16 din Constituţie şi articolul 50 din Codul Muncii, care susţin că angajaţii de acelaşi rang au drepturi egale”.

„Dacă vor da majorări salariale numai celor care au o hotărâre judecătorească se ajunge la o discriminare a salariaţilor care au aceleaşi drepturi legale”, ne-a declarat liderul Sindicatului „Educaţia”, Adrian Andrăşescu (FOTO).

Acesta explică faptul că Legea 330 cu privire la salarizarea bugetarilor cere aplicarea prevederilor legale în vigoare la 31 decembrie 2009:

„Legea 221 era în vigoare la 31 decembrie 2009 pentru toţi profesorii. Este aberant să faci o acţiune în instanţă civilă ca să se aplice legea. Ea trebuia aplicată oricum”.

„Cei care au deschis astfel de procese instigă de fapt la neaplicarea prevederilor Legii 221 sau la aplicarea lor în mod discriminatoriu, fapt care nu trebuie trecut cu vederea”.

Fără acţiuni în instanţă nu s-ar fi majorat salariile

Cele afirmate de liderul Andrăşescu au incontestabil un sâmbure de adevăr.

Trebuie totuşi menţionat că procese pentru aplicarea legilor care reglementează salarizarea profesorilor s-au mai făcut şi pentru alte drepturi băneşti, pentru că sindicaliştii au descoperit că este singura cale prin care li se poate face dreptate dascălilor, atunci când actele normative nu sunt luate în seamă sau sunt neclare.

Legea 221 este în vigoare încă din octombrie 2008. Deşi a fost anulată de alte ordonanţe care au fost declarate ulterior neconstituţionale, ea nu a fost aplicată decât ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti definitive. 

„Sunt de acord că este o discriminare”

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă ne-a declarat: „Sunt de acord că este o discriminare. Nu e normal ca în aceeaşi instituţie unii profesori, la aceleaşi grade şi la aceeaşi vechime, să aibă salarii diferite de colegii lor”.

„Totuşi,  aceste hotărâri definitive şi executorii trebuie să le punem în aplicare pentru că intrăm sub incidenţe Codului  Muncii, care ne obligă să le dăm curs”.

„Pe de altă parte, s-au mai obţinut drepturi salariale în instanţă de către un grup de profesori, pentru ca apoi hotărârea să fie aplicată la toată lumea. Dar a venit Curtea de Conturi şi le-a cerut banii înapoi oamenilor care nu au constituit parte în proces”.   

Referentul din cadrul serviciului de salarizare, Elena Nedelcu, susţine că nu se pot da majorări salariale decât celor care au hotărâre judecătorească:

„Legea 221 este anulată de Ordonanţa 15/2009, care este încă în discuţie la Curtea Constituţională. Dacă va fi declarată neconstituţională, atunci vor avea dreptul toţi angajaţii”, atrage  atenţia specialista ISJ în salarizare.

Cum toate aceste hăţişuri legislative, în loc să fie descurcate, se încâlcesc cu fiecare nou act normativ, singura în măsură să le facă dreptate profesorilor este instanţa.

Procese peste procese, fie pentru aplicarea legilor în vigoare, fie pentru că ele se aplică discriminatoriu. Cei care nu s-au înscris în sindicat se pot adresa şi singuri instanţei pentru obţinerea banilor care li se cuvin în plus. Codul muncii le dă tot  dreptul.

Plouă cu procese ale SIP

Pe 28 ianuarie au fost înregistrate 16 dosare depuse de sindicatele din învăţământ pentru câştigarea drepturilor băneşte cuvenite profesorilor, conform Legii 221/2008. 

11 dintre acţiuni au fost depuse de Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar (SIP), iar celelalte patru au fost depuse de Sindicatul Liber „Educaţia”.

Instituţiile de învăţământ chemate de sindicate în judecată sunt: Grădiniţa nr. 39, Şcoala Gimnazială nr. 16, Colegiul Economic, Liceul cu Program Sportiv, Şcoala de Arte şi Meserii, Colegiul Tehnic Traian, Şcoala Gimnazială Griviţa, Şcoala nr. 2 din Barcea, Şcoala Gimnazială nr. 1 din Cudalbi şi Colegiul Naţional de Agricultură din Tecuci. 

Toate aceste dosare au primit, cel mai devreme, termen la sfârşitul lunii martie. Aşadar, mai au ceva de aşteptat până li se va dreptate.

Profesorii pot apela gratuit la instanţă

Profesorii care nu sunt afiliaţi la niciun sindicat se pot adresa instanţelor de judecată pentru a-şi obţine drepturile băneşti conform legii 221/2008.

„Profesorii nu sunt obligaţi să fie în vreun sindicat. Ei pot formula singuri, ca persoane fizice, astfel de acţiuni. Nu e nevoie de taxe de timbru sau altfel de taxe pentru dosarele privind litigiile de muncă”, ne-a explicat conducerea Tribunalului Galaţi.

Astfel, profesorii care vor să obţină majorarea salariilor cu 37 de sută (aşa cum prevede legea) trebuie să depună plângeri la Tribunalul Galaţi, în nume propriu, la secţia de litigii de muncă.

Ceea ce este foarte important de menţionat este faptul că profesorii trebuie să dea în judecată atât instituţia de învăţământ din care fac parte, cât şi Consiliul Local al localităţii.

Roxana Artene Penciu, Teodora Miron

Citit 3528 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.