Viaţă salvată sub ameninţarea satârului

 Viaţă salvată sub ameninţarea satârului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O asistenta a fost ameninţată cu un satâr şi cu un cuţit de soţul unei femei pe care încerca să o ajute * Un coleg de-al ei, ambulanţier, s-a luptat cu gălăţeanul agresiv şi l-a dezarmat * A fost nevoie de ajutorul Poliţiei pentru ca operaţiunea de salvare să nu se termine tragic * Tot mai mulţi gălăţeni îi ameninţă pe salvatorii de la Ambulanţă şi găsesc de cuviinţă să-şi verse mânia pe ei * Se vor lua măsuri speciale pentru a se evita astfel de incidente *

A fost o seară de coşmar pentru doi membri ai unui echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

În urma unei solicitări primite la 112, duminică seara, înainte de ora 19.00, din partea unei femei, asistentul Mihaela Bălăuţescu (FOTO 1) şi ambulanţierul Maricel Necula (FOTO 2) s-au deplasat cu o maşină de ambulanţă în Micro 14, la blocul PM6.

Pacienta pe care veniseră să o ajute are 54 de ani şi, potrivit simptomatologiei acuzate, tocmai suferise un accident vascular cerebral.

Ajunşi la adresă în scurt timp după preluarea apelului de către dispecerat, cei doi au urcat la etajul I al scării de bloc, au bătut la uşa cu pricina şi au fost întâmpinaţi, la uşa apartamentului, de către soţul femeii bolnave.

Omul, în vârstă de 60 de ani, era băut bine, iar gesturile de care a fost capabil (probabil şi din cauza stării avansate de ebrietate în care se găsea) sunt de-a dreptul incredibile.

Mai ales că cele două cadre medicale veniseră să îi ajute soţia, probabil singura care îi mai suportă crizele.

„M-am speriat cumplit”

Detalii ne-a oferit chiar asistenta medicală care a fost victima terifiantului incident, Mihaela Bălăuţescu.

„În cazul pacientei am suspicionat producerea unui accident vascular cerebral. Se impunea transportul ei la spital, aşa că atât eu cât şi colegul meu l-am rugat pe soţ să găsească, prin vecini, pe cineva care să ne ajute să o transportăm pe femeie la maşina de ambulanţă”.

„Era nevoie de o altă persoană care să ajute, din cauză că el era în stare de ebrietate. Bărbatul ne-a răspuns mai întâi că nu e nevoie, pentru că soţia poate merge singură, apoi a invocat că este el însuşi unul dintre vecini”, ne-a declarat Mihaela Bălăuţescu.

În aceste condiţii, ambulanţierul a coborât la maşină, pentru a aduce un scaun special şi a o transporta pe femeie.

Rămas singur în casă cu asistenta, soţul bolnavei a încuiat uşa. Apoi s-a îndreptat către ea şi i-a cerut să se legitimeze.

„Mi-a spus să-i demonstrez cu acte că suntem de la Ambulanţă. Apoi a scos de la curea, de la spate, un satâr pe care mi l-a pus la gât. Aveam uniforma, n-am simţit lama pe piele, dar am văzut satârul - iniţial am crezut că e o secure - şi m-am speriat cumplit”.

„Am vrut să sun la 112, dar m-am temut să nu îl enervez şi mai tare şi să nu facă un gest regretabil”, povesteşte asistenta.

Un „gest regretabil” care ar fi putut să o coste viaţa pe cea care venise să îi salveze soţia agresorului.

Departe de a-şi fi încheiat numărul sinistru, bărbatul a coborât satârul de la gâtul femeii, apoi s-a dus în bucătărie şi a întins pe masă un set de  cuţite.

L-a ales pe cel mai mare, apoi a întrebat-o pe asistentă, cu un glas care i-a îngheţat sângele: „Ştii ce este ăsta?”. „Un cuţit”, a răspuns cu glas şovăitor femeia. „Greşit, a replicat agresorul pe acelaşi ton. Ăsta este cel mai mare cuţit!”.

Ambulanţierul, în luptă corp la corp cu bărbatul agresiv

În scurt timp, ambulanţierul Maricel Necula s-a întors la apartament cu echipamentul care îi era necesar pentru a o transporta pe femeie la maşină, dar a găsit uşa încuiată.

„I-am strigat omului de câteva ori să deschidă, iar până la urmă a venit şi a descuiat”.

„Am văzut-o pe colega mea care, în acel moment, a început să plângă şi mi-a spus ce se întâmplase”, povesteşte Maricel Necula, un bărbat solid şi cu destulă prezenţă de spirit pentru a reacţiona prompt în astfel de momente.

Cel care îi agresase colega venea acum spre ei, înarmat cu „cel mai mare cuţit”. Au urmat câteva clipe halucinante, în care evenimentele s-au succedat cu viteză fulgerătoare.

Maricel Necula s-a luptat cu bărbatul, i-a izbit mâna înarmată de o masă, până când sexagenarul beat şi agresiv a scăpat cuţitul. Era o ocazie unică.

Neavând de ales, atât asistenta cât şi ambulanţierul şi-au luat echipamentul şi au fugit pe scări, pentru a scăpa de furia dezlănţuită a bărbatului.

Văzând că nici aşa nu e chip să se pună la adăpost, au lăsat o parte din echipament pe scări, iar soţul femeii l-a luat şi l-a cărat înapoi la el în apartament.

Echipajul de ambulanţă a solicitat ajutorul Poliţiei. În cele din urmă, cu ajutorul poliţiştilor de la Secţia 4, cadrele de la Ambulanţă au reuşit să pătrundă din nou în apartament, să îşi recupereze echipamentul şi să o transporte pe bolnavă la spital.

Soţul agresiv a fost dus la secţia de poliţie, apoi transportat şi internat la Spitalul de Psihiatrie „Sfânta Parascheva”.

„Bărbatului i s-a întocmit dosar penal pentru port ilegal de armă albă şi  va răspunde şi pentru ultraj, din cauză că i-a atacat pe membrii echipajului de Ambulanţă”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţene, Cristina Tatulici.

„Mai bea, dar aşa ceva n-a mai făcut”

Vecinii pe care i-am găsit acasă, la etajul I al blocului PM6, din  cartierul Micro 14, ne-au spus că nu ştiu chiar atât de multe despre familia implicată.

Se pare că bărbatul bea, într-adevăr, destul de mult, dar că nu a mai creat niciodată astfel de scandaluri pe scară. Unul şi bun, am putea spune, în timpul căruia le-a pus în pericol viaţa asistentei de 27 de ani şi a ambulaţierului de 45.

Ambulanţierul Maricel Necula: „Nu mi-a fost frică!”

Cel care a salvat situaţia în primă instanţă, prin prezenţă de spirit şi printr-o intervenţie rapidă, a fost ambulanţierul Maricel Necula. Are 45 de ani şi practică meseria aceasta de vreo 20.

„Mi s-au mai întâmplat asemenea lucruri, dar parcă nu chiar aşa. Nu, nu mi-a fost frică să intervin. Aşa sunt eu, mă impun în astfel de situaţii”.

Are familie şi este tatăl unei fete. Şi el a fost, duminică seara, în pericol să nu-i mai vadă niciodată pe cei dragi.

Dar nu s-a gândit nici o clipă şi, şi-a făcut datoria fără să clipească. Sau poate chiar mai mult decât datoria, după cum este ea înscrisă în fişa postului.

Asistenta Mihaela Bălăuţescu: „Nu renunţ, îmi place meseria asta!”

Mihaela Bălăuţescu este asistentă pe ambulanţă de mai bine de cinci ani.  Are o familie pe care, din pricina evenimentelor de duminică seara, ar fi putut să nu o mai vadă niciodată. Cu toată spaima pe care a îndurat-o şi acum, dar şi în alte rânduri, va merge totuşi mai departe.

„N-o să renunţ la meseria asta, pentru că îmi place foarte mult. Am mai avut probleme cu pacienţii sau aparţinătorii, dar niciodată atât de grave. Vă pot spune că a mai fost un caz mai demult, când am ajutat un bărbat care făcuse un infarct într-un chioşc de ziare”.

„Din nefericire, pacientul a murit, în cele din urmă. Peste vreo cinci luni de la intervenţie, mama bărbatului respectiv m-a aşteptat la ieşirea din tură şi m-a agresat, acuzându-mă că i-am omorât fiul”, a declarat asistenta Mihaela Bălăuţescu.

De ce răspundem binelui cu rău?

* În ultima perioadă, tot mai mulţi gălăţeni agresează echipajele de Ambulanţă venite să îi ajute *

Din nefericire, astfel de ieşiri violente ale pacienţilor gălăţeni care se răzbună nejustificat pe cadrele medicale ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi sunt frecvente, în ultima vreme, am înţeles în urma unei discuţii cu directorul Serviciului, dr. Mihai Polinschi (FOTO 3).

De acum înainte, se va face totul pentru a pune la adăpost personalul de intervenţie, în astfel de situaţii.

Vă reamintim că, în urmă cu câteva luni, vă relatam un incident petrecut tot în zona blocurilor PM, unde o asistentă fusese lovită cu picioarele de către un scandalagiu.

Respectivul, tot beat criţă, spărsese un geam cu mâna şi avea o plagă tăiată la nivelul braţului. Beat, n-a realizat când a fost urcat în ambulanţă, iar la trezire a lovit-o de două ori cu picioarele pe asistenta care îi acorda primul ajutor.

Gălăţenii care răsplătesc binele cu rău sunt tot mai mulţi, condiţii în care eforturile depuse de echipajele ambulanţei sunt cu atât mai demne de apreciere.

Dacă vă mai îndoiaţi cumva, aveţi acum dovada: medicii, asistenţii şi ambulanţierii merg 24 de ore din 24 să le vină în ajutor pacienţilor, conştienţi fiind că ar putea fi nevoie uneori să îşi rişte propriile vieţi pentru a le salva pe ale celorlalţi.

Citit 1559 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.