Obiecte care ne pot îmbolnăvi

Obiecte care ne pot îmbolnăvi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Prin intermediul banilor, al telefonului  mobil  sau al instrumentelor de scris se pot transmite agenţi patogeni * Nu ignoraţi măsurile elementare de igienă atunci când aţi împrumutat colegilor astfel de obiecte de uz comun *

Ne gândim rareori la faptul că ne-am putea îmbolnăvi grav prin simplul uz al unor obiecte cum ar fi telefoanele mobile, instrumentele de scris sau banii.

E însă o realitate că, în anumite situaţii, astfel de lucruri pe care de altfel le împrumutăm destul rar şi pentru perioade scurte de timp pot ajunge să fie purtătoare ale unor bacterii care să ne afecteze sănătatea.

Spre exemplu, virusurile gripale se pot transmite pe această cale, astfel: mai întâi, bolnavul strănută sau tuşeşte şi îşi acoperă gura şi nasul cu mâinile, nu cu o batistă de unică folosinţă, aşa cum recomandă medicul. Acelaşi bolnav atinge apoi bancnota, telefonul sau instrumentul de scris şi îl împrumută unei alte persoane, după scurt timp.

Cel sau cea care a primit obiectul cu pricina riscă să fie infectat (în condiţiile în care virusul gripal este încă activ pe suprafaţa obiectului) mai ales dacă îşi duce mâinile la gură sau la nas, după ce a atins telefonul, banii sau instrumentul de scris.

Tocmai pentru a preveni astfel de evenimente neplăcute, medicii vă recomandă să vă dezinfectaţi cât mai des posibil obiectele de uz imediat şi să evitaţi să le împrumutaţi. Spălaţi-vă pe mâini la intervale regulate.

Evident, atitudinea s-ar putea să li se pară întrucâtva ieşită din comun colegilor dumneavoastră de birou, dar e  preferabil să procedaţi aşa decât să vă îi îmbolnăviţi pe ceilalţi.

Fiţi precauţi şi atunci când dumneavoastră sunteţi cei care împrumutaţi lucruri de la alţii, pentru că nici în această situaţie nu este indicat să ignoraţi măsurile elementare de igienă.

Banii ne aduc fericire sau boală?

Dacă ne-am obişnuit să nu dăm oricui telefonul mobil sau instrumentele de scris, în cazul banilor, situaţia, este, în mod evident, cu totul alta. Atât bancnotele cât şi monezile circulă din mână în mână, iar în lipsa igienei corespunzătoare, bacteriile se pot transmite foarte uşor.

Spre exemplu, bancnotele pot fi purtătoare ale bacilului piocianic care poate da chiar forme de septicemie. Staphylococus aureus (care poate cauza îmbolnăviri de meningită, pneumonie sau septicemie), streptococii sau klebsiella pneumoniae sunt alte ameninţări care îi pândesc pe cei care lucrează cu bancnote şi nu se îngrijesc suficient de igiena personală, în urma acestor activităţi.

S-a constatat că banii vechi, deci aflaţi de mai multă vreme în circulaţie, sunt purtătorii unui număr mult mai mare de bacterii. Totuşi, se pare că pe suprafaţa monezilor agenţii patogeni rezistă pentru o perioadă mult mai scurtă decât pe hârtia sau plasticul bancnotelor.

Citit 676 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.