Prin teleecografie, medicină fără frontieră la Galaţi

Prin teleecografie, medicină fără frontieră la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un medic radiolog poate realiza un examen ecografic atunci când pacientul supus investigaţiei se află în cabinet, la o distanţă de doar câţiva centimetri, dar şi atunci când bolnavul este la peste 2.000 de kilometri distanţă. „Minunea” medicală este posibilă datorită tehnologiilor care permit diagnosticul prin teleecografie.

La o astfel de investigaţie operată în mod demonstrativ am asistat ieri: pacienta s-a aflat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copiii Galaţi, iar medicul care a pus diagnosticul, tocmai la Tours, în Franţa.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa profesorului Philippe Arbeille, unul dintre pionierii fizicii şi medicinei, pe plan internaţional.

Cum funcţionează aparatura ultramodernă?

Din câte am înţeles noi, tehnologia aflată acum în stadiu experimental a fost creată şi perfecţionată pentru a le veni în ajutor pacienţilor care nu au acces imediat la investigaţii ecografice.

Modul de lucru este următorul: o parte dintre dispozitive se află la dispoziţia medicului specialist în radiologie, aflat într-un centru de diagnostic, undeva în lume.

Alte dispozitive medicale se află în mâinile cadrelor medicale care nu au competenţă în ecografie, dar care se află lângă bolnav, la mare distanţă de medicul ce urmează să stabilească diagnosticul. Transmisia datelor şi acţionarea unora dintre instrumentele de mare precizie se face cu ajutorul sistemelor de comunicaţie prin satelit.

Astfel, nespecialiştii, urmând indicaţiile primite de medicul radiolog, încep investigaţia medicală, manipulând un dispozitiv mobil.

Părţi ale acestui dispozitiv sunt, însă, controlate prin intermediul unui joystick chiar de radiologul aflat la distanţă. Imaginile captate pe monitorul aparatului de diagnostic ajung, de asemenea, la medicul specialist, care poate astfel să culeagă date preţioase referitoare la afecţiunea care îl chinuie pe bolnav, ne-a explicat managerul Spitalului clinic de Urgenţă Galaţi, dr. specialist radiolog Victoriţa Ştefănescu.

Şase luni de medicină experimentală

Aparatura va rămâne la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Galaţi timp de minim şase luni, în care se vor realiza circa 60 de astfel de investigaţii. Alte asemenea aparate se află oraşe din Franţa, în Maroc şi în alte localităţi aflate la mare distanţă între ele.

Potrivit profesorului Arbeille, se încearcă acum extinderea reţelei către Est, aşa că Galaţiul este acum un punct extrem. În urma unei analize minuţioase, a fost ales Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii pentru participarea la proiect. 

Dacă totul va merge bine (şi nu există, momentan, nici un motiv pentru care lucrurile să nu evolueze rapid în direcţia bună), Galaţiul va deveni centru de diagnostic, iar localităţile limitrofe vor putea primi tehnologia care să le permită să fie şi ele incluse în reţea şi să beneficieze, prin satelit, de experienţa radiologilor din spitalul gălăţean.

Potrivit decanului Facultăţii de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, prof. dr. Aurel Nechita, costurile aparaturii sunt de circa 50.000 de euro, la care se adaugă preţul transmisiei prin satelit. Acesta din urmă va putea fi acoperit din fonduri europene, la momentul oportun.

Prof. dr. Aurel Nechita: „Sunt sigur că proiectul va funcţiona”

„Este un proiect foarte important pentru medicină în general şi pentru medicina românească şi gălăţeană în special. El practic reproduce, în alţi parametrii, teleradiografia: transmiterea de la mare distanţă e imaginilor ecografice”.

„Acum, prin intermediul acestui robot, sonda poate fi pusă în mişcare, medicul de la Tours poate să orienteze dispozitivul astfel încât să obţină o imagine perfectă. Prelucrează datele respective şi le trimite înapoi”.

„Proiectul se află acum în fază experimentală, dar sunt sigur că va reuşi, astfel încât Galaţiul să devină el însuşi centru pilot pentru alte centre din judeţ şi din ţară. Condiţia este ca respectivele locaţii să se afle sub acoperirea unui satelit”.

„Este o premieră care va face foarte mult bine oamenilor, mai ales pentru centrele din judeţul nostru, cum ar fi Tecuciul, unde nu avem specialişti”, a precizat decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, prof. dr. Aurel Nechita.

După stabilirea colaborării din Facultatea de Medicină din Galaţi şi cea din Tours, acesta este încă un pas reuşit pe calea colaborării dintre cele două lumi medicale: cea autohtonă şi cea din Franţa. 

Citit 1636 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.