Alimentaţie sănătoasă în post

Alimentaţie sănătoasă în post
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Postul care abia a început este cel mai îndelungat din an, aşa că cei care au renunţat de bunăvoie să mai consume alimente „de dulce” până la Paşti (pe data 4 aprilie), ar fi bine să ţină seamă de câteva reguli simple, atunci când vine vorba despre alimentaţie.

La urma urmei, nu este deloc de dorit ca eliminarea periodică a cărnii, lactatelor şi ouălor din alimentaţie să vă afecteze, în mod negativ, starea de sănătate.

Tocmai de aceea este bine să reţineţi că meniul dumneavoastră zilnic trebuie gândit în aşa fel încât organismul să se poată alimenta cu cantităţi suficiente de nutrienţi care îi sunt absolut necesari pentru o bună funcţionare.

În plus, cu siguranţă, doamnele şi domnişoarele se vor strădui să găsească alimentele cu cea mai scăzută încărcătură calorică. Ce-i drept, nu se cuvine să ajungi la finele perioadei de post cu o greutate corporală mai mare decât cea de dinainte!

Surse de carbohidraţi

Pâinea integrală, spre exemplu, este o foarte bună sursă de carbohidraţi, la fel cum sunt şi pastele, fasolea, cartofii şi nucile. Carbohidraţi „buni”, aşa cum îi numesc unii dintre specialiştii în nutriţie, se mai găsesc şi în fructe, în orezul brun, în linte şi în turtele din ovăz.

Nu uitaţi nicio clipă că un consum adecvat de carbohidraţi vă poate furniza energia de care aveţi nevoie, mai ales dacă faceţi efort fizic susţinut.

De unde ne luăm proteinele?

De asemenea, un consum regulat de tofu (brânză din soia) v-ar putea oferi o parte din necesarul de proteine. V-ar putea folosi să ştiţi şi, spre exemplu, că unele dintre fructe, cum ar fi stafidele uscate, strugurii, perele şi cireşele au un conţinut proteic mai ridicat decât merele, prunele sau portocalele.

Nucile, fasolea, măslinele negre, şi măsline verzi au şi ele proteine din belşug. Dintre conserve, cele mai bogate în proteine sunt cele cu boabe de mazăre verde şi cele cu sos de tomate.

De preferinţă, monitorizaţi numărul caloriilor

Fructele proaspete sunt, de regulă, sărace în calorii, de aceea sunt preferate în general de persoanele care adoptă o dietă, de orice fel.  Strugurii au cel mai mare conţinut de calorii, urmaţi de prune şi de pere.

Legumele proaspete sunt şi ele indicate, din punctul de vedere al conţinutului caloric scăzut, cele mai bogate în calorii fiind usturoiul, mazărea verde boabe şi cartofii.

Cu toată drămuirea cantităţilor de alimente, există şi boli în cazul cărora postul este contraindicat, pentru că poate cauza o scădere a rezistenţei organismului în faţa bolii. Şi, aşa cum vă spuneam, degradarea stării de sănătate nu este de dorit, în nicio circumstanţă.

Citit 869 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.