Groapa de gunoi e pe ducă

Groapa de gunoi e pe ducă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi nu s-ar spune, privind în oraş, nu mai este mult timp până când gălăţenii vor trebui să îşi arunce, separat, gunoaiele, în pubele diferite, ce vor fi amplasate în faţa fiecărei scări de bloc – o etapă a proiectului ISPA „managementul integrat al deşeurilor urbane solide în Municipiul Galaţi şi împrejurimi”, proiect în valoare totală de aproximativ 40 de milioane de euro.

Proiectul, care se va finaliza la sfârşitul acestui an, mai prevede închiderea actualei gropi de gunoi a oraşului şi deschiderea uneia noi, ecologice, dar şi realizarea unei staţii de selectare şi compostare a gunoiului.

Staţia de sortare şi compostare, finalizată

Potrivit declaraţiilor viceprimarului municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, lucrările la staţia de sortare şi compostare a gunoiului din municipiul Galaţi au fost încheiate şi au avut recepţia finală la sfârşitul lunii ianuarie. 

Staţia este amplasată în zona de sud-vest a municipiului Galaţi, pe malul stâng al râului Siret, pe un teren cu suprafaţa de aproximativ două hectare. Lucrarea, în valoare de 4.198.980 euro, a fost executată de compania gălăţeană Vâlceana SA.

Linia de compostare are o capacitate de 10.000 tone/an şi va putea procesa deşeurile de natură vegetală provenite din grădini, parcuri, spaţii verzi, pieţe, restaurante.

Deşeurile colectate vor fi mai întâi mărunţite într-un tocător şi apoi aşezate în hala de compostare, în brazde cu înălţimea de 1,5 m. Un utilaj specializat va întoarce şi va umezi periodic brazdele.

După o perioadă de fermentare de aproximativ 12-14 săptămâni, se va obţine compostul care poate fi folosit ca pământ vegetal în zonele unde se amenajează spaţii verzi, pe taluzuri etc. Compostul astfel obţinut va fi depozitat pe o platformă, de unde va fi livrat beneficiarilor.

Dar nefolosită încă

Cât priveşte linia de sortare, aceasta va avea o capacitate anuală de 6.000 tone şi va procesa materialele reciclabile: PET, hârtie, cartoane, ambalaje aliminiu, sticlă.

Staţia de sortare va primi numai materiale presortate în punctele de colectare, iar sortarea se va face manual. După sortare, hârtia, cartonul şi PET-urile vor fi  fi presate şi îmbalotate, iar cutiile de aluminiu vor fi tocate. Sticlele vor fi sortate pe categorii diferite, după care vor fi depuse în containere.

“Chiar dacă este finalizată, staţia de sortare nu este încă funcţională. Prin Memorandumul de Finanţare, municipalitatea are obligaţia de a face un parteneriat public - privat care constă în încheierea a două contracte de concesiune, unul dintre acestea pentru colectarea şi transportul deşeurilor şi altul pentru exploatarea şi administrarea noii gropi ecologice de gunoi ».

„Acest parteneriat va fi făcut în urma unei licitaţii care va fi organizată până cel târziu în luna mai”, a declarat viceprimarul Ciumacenco.

Acesta a precizat că există posibilitatea ca Ecosal (transformat în serviciu, din societate) să nu poată participa la aceste licitaţii şi, pe viitor, ar putea să nu poată nici măcar să ridice gunoiul menajer, lucru pe care îl face în prezent.

„Ecosal ar putea rămâne doar cu serviciile de curăţenie stradală”, a mai spus Ciumacenco.

Viceprimarul a adăugat că pentru colectarea selectivă a deşeurilor, Primăria va achiziţiona containere speciale, ce vor fi amplasate în apropierea blocurilor.

Aceste containere sunt special gândite astfel încât din ele să nu poată fi scoase deşeurile de acele persoane care trăiesc în prezent din vânzarea materialelor reciclabile, scoase din ghene.   

Cât priveşte educarea gălăţenilor de a arunca PET-urile separat, hârtia separat, sticlele separat, viceprimarul a spus că „…pentru promovare sunt bannere prin oraş, şi am înţeles că există un buget special în acest sens”.

„Oricum, o colectare selectivă nu este făcută 100 la sută nici măcar în UE;  în Germania se colectează selectiv doar în proporţie de maxim 50 la sută”.

Explicaţie foto: Astfel de imagini vor fi „de arhivă” până la sfârşitul anului

Citit 1718 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.