Reţetă de olimpic la română

Reţetă de olimpic la română
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Se iau unul-doi copii talentaţi dintr-o clasă, se adăugă un profesor cu pasiune, se presară fără zgârcenie ore de muncă suplimentară, după orele obişnuite de la şcoală, şi se amestecă, în funcţie de consistenţa dorită, de la câteva luni până la câţiva ani.

O întâlnire fericită între talentul unui copil şi dăruirea totală a unui profesor, aceasta ar fi cea mai simplă reţetă pentru performanţa şcolară. Olimpicele naţionale la limba şi literatura română sunt rezultatul unei asemenea reţete.

Mezina lotului gălăţean

Elevă la Şcoala Gimnazială nr. 17 „Nichita Stănescu” Galaţi, Narcisa Codreanu (FOTO dreapta) deţine una dintre cele două medalii de aur câştigate de lotul gălăţean la Olimpiada Naţională de Limbă, Comunicare şi Literatură română „George Călinescu”.

Chiar dacă a mai participat la naţională, eleva a atins performanţa cea mai înaltă din viaţa sa de gimnazist, obţinând locul I pe ţară la nivelul clasei a VIII-a.

Mezina lotului gălăţean calificat la această etapă, Narcisa Codreanu spune că cel mai dificil a fost să-şi învingă timiditatea, ca să vorbească fluent, pe un subiect dat, în faţa comisiei de evaluare, la proba orală.

Cum la orele obişnuite de la şcoală se practică puţin genul acesta de „ascultare”, tânăra a lucrat intensiv înainte de probă. A învăţat să aleagă cea mai bună formă de exprimare pentru ideea sa şi să folosească tehnicile cele mai eficiente ale comunicării:

„Am extras biletul cu 13, un număr care îmi poartă noroc, şi am avut un fragment din poezia lui Mircea Cărtărescu. Am vorbit din suflet şi am reuşit să le captez atenţia profesorilor”, îşi aminteşte Narcisa.

Rezultatul a fost pe măsură: locul pe podium îi dă dreptul să participe şi la etapa internaţională a olimpiadei.

Note maxime pe toată linia

Narcisa Codreanu nu e o descoperire făcută, anul acesta, la Olimpiada Naţională. La concursul desfăşurat în vacanţa intersemestrială a confirmat aşteptările tuturor celor care o cunosc, nu doar a profesoarei sale de limba şi literatura română, Anca Barbu (FOTO stânga).

Că este o elevă pe care şi-ar dori-o orice profesor o arată notele sale din catalog. În gimnaziu a excelat la toate materiile, iar profesorii săi nu au găsit niciodată motiv să-i acorde mai puţin de nota 10. Participă la concursurile şcolare, remarcându-se la cele din domeniul limbii române.

„Citesc ce îmi place, pentru suflet. Mă regăsesc în cărţi, cam ce găsesc în biblioteca de acasă, în special în proză”, povesteşte gimnazista.

Ca urmare şi a lecturilor bogate, de la literatură la critică literară, eleva a primit la Naţională şi un premiu special pentru expresivitate, o altă calitate a stilului pe care, de regulă, nu ţi-o cultivă orele de limba română.

Ca orice copil de vârsta ei, îşi rezervă timp liber şi pentru prieteni, şi pentru calculator sau televizor. Despre ea spune că, în primul rând, este foarte emotivă:

„Încerc să-i ajut şi să-i mulţumesc pe toţi cei din jurul meu, nu ştiu dacă este un defect. Sunt puţin perfecţionistă şi foarte optimistă”.

„Un copil de valoare”

Profesoara Anca Barbu de la Şcoala 17 a petrecut zi-lumină, în săptămânile premergătoare concursului naţional, ca să lucreze suplimentar cu eleva sa.

„Nu sunt atât de bucuroasă pentru premiu, cât pentru că am întâlnit un om căruia am ce să-i dăruiesc şi care primeşte tot ce-i dau. La Narcisa am văzut diferenţa între a fi o persoană de succes şi a fi una cu valoare”.

„Ea este un copil cu valoare. Mă bucură, de asemenea, că o şcoală fără renume dă performanţă naţională, lucru care nu se poate realiza fără muncă permanentă”, remarcă profesoara, în aşteptarea rezultatelor de la Internaţionala programată în luna mai. 

Gianina Druţă, la a cincea Naţională

Despre Gianina Druţă, cea de-a doua medaliată cu aur la Naţionala de Română din acest an, calificată, de asemenea, la Internaţională, „Viaţa liberă” a mai scris.

Tânăra, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Spiru Haret” Tecuci, şi-a confirmat valoarea pentru a cincea oară la o Naţională, după ce, în clasa a VII-a, a obţinut primul premiu la olimpiada de la română.

Profesoara care a îndrumat-o încă de la gimnaziu, Marcela Ciobănuc, spune că succesul are aceeaşi reţetă:

„Multă muncă şi pasiune. Nu am forţat-o eu să se pregătească, deşi depunem mult efort în afara orelor, ea a făcut o pasiune pentru această disciplină”.

„Se lucrează cu mult nu doar peste programa şcolară, ci şi peste cea de la olimpiadă. Bineînţeles, în ecuaţie intră şi talentul Gianinei, căci subiectele la un concurs naţional mizează pe creativitate”.

Explicaţie foto: Narcisa Codreanu (în dreapta) şi profesoara îndrumătoare de la Şcoala 17, Anca Barbu (în stânga)

Citit 2899 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.