Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

În perioada 29 februarie - 4 martie, Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" organizează "Mărţişorul la muzeu", un atelier de creaţie dedicat copiilor, sub coordonarea muzeografului Ionela Daniela Antohe. În cadrul atelierului, copiii vor învăţa să confecţioneze mărţişoare şi felicitări, şi vor avea ocazia să afle de la specialistul în etnografie informaţii despre tradiţiile şi obiceiurile româneşti legate de sărbătoarea mărţişorului.
"Deşi semnificaţia mărţişorului şi-a mai pierdut astăzi din intensitate, atelierul de creaţie propus copiilor doreşte să transmită şi să păstreze această poveste, astfel încât cei mici să înţeleagă că nu trebuie să fie o obligaţie, ci o bucurie, un prilej, în prag de primăvară, de a meşteri şi oferi mici opere de artă, numai bune de purtat la piept. Şnurul bicolor, alb şi roşu alcătuieşte „funia” împletită de Baba Dochia, ce leagă iarna şi vara, lumina şi întunericul, frigul şi căldura. În trecut, acest şnur era purtat atât de fete, cât şi de băieţi, până când apăreau primele semne ale primăverii. Atunci, mărţişorul era legat de o floare, de un pom înflorit sau era aruncat în direcţia de unde veneau păsările migratoare, cu speranţa unui nou început, în care toate relele vor pleca cu păsările, iar oamenii vor rămâne cu cele bune şi luminoase", transmite Ionela-Daniela Antohe.
Acţiunea  se va desfăşura la secţia Lapidarium a muzeului, pe strada Maior Iancu Fotea, numărul 2 bis (vizavi de Biserica Greacă).

Citit 1345 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Februarie 2020 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.