Şcoala, ca mamă şi tată

Şcoala, ca mamă şi tată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Graţie unui program al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Primăriei Galaţi, 40 de elevi de ciclul primar beneficiază zilnic, gratuit, de o masă şi de asistenţă la teme *

Abia ştiu să buchisească pe Abecedar, lipsesc des de la ore, nu au bani pentru rechizite, şi, de regulă, părinţii lor nici nu sunt prea interesaţi de educaţia de la şcoală.

Aşa sunt aproape toţi cei 40 de elevi gălăţeni, de clasa I şi a II-a, care, de două săptămâni, au o altfel de motivaţie ca să vină zilnic la Şcoala 15 „Elena Cuza”, unde sunt înscrişi.

Copiii, majoritatea de etnie rromă, sunt incluşi într-un program de tip „Afterschool” (Şcoala după şcoală), realizat la iniţiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean. 

Motivaţi să nu mai lipsească

Ideea de „Afterschool” e destul de nouă, doar şase şcoli din municipiu organizând, pentru elevii lor, contra unei sume lunare, un astfel de program.

La Şcoala 15, cele două învăţătoare de la clasele de primar lucrează voluntar cu elevii, câte două ore în plus pe zi. Primăria Galaţi, prin Cantina de ajutor social, asigură masa zilnică a prichindeilor.

Deşi programul se desfăşoară doar de două săptămâni, primele rezultatele sunt vizibile, deoarece copiii nu mai lipsesc de la şcoală.

„O singură mămică a fost îngrijorată, spunând că vrea mai mult timp de joacă pentru copilul ei. Însă elevul a refuzat să stea acasă în loc să lucreze mai mult alături de colegii lui şi a rămas după ore la şcoală”, a amintit directoarea şcolii, Luminiţa Tcaciuc.

„Nu vreau să rămân repetent”

Situată în apropierea Pieţei Centrale, Şcoala 15 „Elena Cuza” este unitatea de învăţământ cu cei mai mulţi elevi de etnie rromă din municipiul Galaţi.

Totuşi, de program beneficiază şi copiii români care le sunt colegi de clasă. Schimbarea din programul lor obişnuit pare să le fi prins bine şi unora şi altora.

Florentina, de la clasa a II-a, spune că încearcă să scrie cât mai bine, „ca să n-o supere pe doamna”.

Colegul ei de bancă, Alexandru, povesteşte oricui vrea să-l asculte că vrea să se facă poliţist, dar pentru asta trebuie să facă 10 clase, apoi facultate şi apoi armata.

„Eu nu vreau să rămân repetent, ca să râdă lumea de mine, vreau să trec în clasa a III-a. Încă nu ştiu să citesc. Dacă mă duceam acasă nu îmi făceam temele, stăteam în pat toată ziua sau mă jucam”, ne dezvăluie băiatul, care are patru fraţi şi surori.

Imediat ce se încheie programul obişnuit, copiii îşi fac temele, cu ajutorul învăţătoarelor. În jurul orei 13,00 servesc masa, aşa cum au făcut şi ieri, când au primit câte o porţie de şniţel, un cub de brânză topită şi biscuiţi cu ciocolată.

Apoi, până la ora 14,00, au timp să se destindă cu alte activităţi extraşcolare.

Voluntariat

Învăţătoarele Mihaela Baciu Susanu şi Ioana Petcu lucrează, câte două ore pe zi în afara programului, fără a fi plătite în plus.

„Lucrăm diferenţiat cu ei, cu o grupă de aprofundare, pentru cei care sunt cu materia la zi, şi cu o grupă de recuperare, pentru cei care nu stăpânesc bine cunoştinţele. Am acceptat să lucrez voluntar, căci mă interesează progresul lor şcolar”, ne-a spus învăţătoarea Susanu, de la clasa a II-a.

Colega sa subliniază că elevii lor provin din medii defavorizate şi, de regulă, nici părinţi lor nu ştiu carte: „Copiii nu au urmat grădiniţa şi unii nici nu ştiu să ţină creionul în mână. Le dai teme, iar ei nu mai vin nici cu caietul la şcoală. De aceea, programul e mai mult decât binevenit”.

Program-pilot

Reuşita proiectului ar putea duce la extinderea lui în alte şcoli cu elevi din medii sociale defavorizate. Ieri, partenerii în acest program au vizitat instituţia de învăţământ.

Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă, căruia îi aparţine ideea, apreciază deschiderea Primăriei Galaţi, care a înţeles să susţină comunitatea în acest fel.

De altfel, reprezentatul acestei instituţii, Viorica Palade, îl consideră un program social de prevenţie, iar  Viorica Gotu, din partea comunităţii rrome, menţionază că este prima dată când o iniţiativă de acest gen, în cadrul sistemului de învăţământ gălăţean, este finanţată de comunitatea locală.

Explicaţii foto:

1. 40 de elevi servesc gratuit masa de prânz

2. Alexandru, în prim-plan spune că vrea să se facă poliţist

3. Învăţătoarele stau, voluntar, câte două ore în plus la şcoală  

Citit 977 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.