La medicul de familie, cu programare?

La medicul de familie, cu programare?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zilele trecute, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţa existenţa unui proiect de ordin de ministru care prevede că fiecare pacient va fi obligat să îşi programeze, cu cel puţin 24 de ore înainte, consultul la medicul de familie.

Poate părea complicat, mai ales pentru pacienţii vârstnici, care nu sunt obişnuiţi cu astfel de practici şi care ar putea simţi că o astfel de obligaţie le-ar putea îngreuna accesul la serviciile medicale.

Ministrul Sănătăţii susţine însă că lucrurile vor sta exact invers: prin sistemul de programări se va schimba întrucâtva mentalitatea multora dintre furnizorii de servicii medicale, va creşte calitatea actului medical, iar pacienţii vor avea numai de câştigat.

Detalii suplimentare despre modul în care s-ar putea aplica acest proiect ne-a oferit directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea (FOTO).

„Nimic nou”

„În primul rând, pot să spun că acest proiect legislativ nu aduce nimic nou. Eu, ca medic de familie, folosesc sistemul de mai multă vreme şi sunt şi alţi colegi de-ai mei care îl folosesc deja. Este vorba, însă, despre programări pentru consultul pacienţilor cu afecţiuni cronice. Evident, nu poţi programa urgenţele, iar acestea îţi pot da oricând programul peste cap”, a declarat dr. Boldea.

Am înţeles că nu va fi nevoie de nici un fel de programări suplimentare pentru pacienţii care se prezintă regulat la cabinetul medicului de familie pentru a-şi urma tratamentele a căror administrare se face de către personalul medical şi nu necesită supravegherea permanentă a medicului.

Aşa că dacă faceţi câte o injecţie pe zi la cabinetul medicului de familie, după o schemă de tratament deja stabilită, nu va trebui, sub nicio formă, să daţi zilnic câte un telefon!

Medicul şi pacientul ar urma să stabilească, însă, ziua şi ora la care acesta din urmă să se prezinte la consult, exact la fel cum se procedează în acest moment în multe dintre cabinetele medicale private din oraş.

„Responsabilizarea este un lucru bun”

„Ar fi un lucru bun să apelăm la această metodă de responsabilizare a pacientului. Astfel, acesta nu va mai aştepta mai mult decât îşi doreşte pentru consultaţie, pentru că veniseră mai multe persoane înainte sa. De fapt, nici în prezent nu îl împiedică nimeni pe pacient să telefoneze la cabinetul medicului de familie şi să îşi programeze un consult”, a mai spus directorul DJSP Galaţi.

Dacă ordinul de ministru se va aplica, cu toţii va trebui să ne programăm vizita la medicul de familie, măcar cu o zi înainte. Iar dacă cei mai în vârstă nu o vor putea face, va trebui să o facem noi pentru ei.

Probleme mai mari în acest sens ar putea avea bătrânii care fie nu prea mai au pe nimeni, fie nu au telefon sau capacitatea să îl mai folosească. Dar probabil că dacă vor apărea astfel de cazuri, medicii de familie nu se vor îndura să plece acasă fără să îi consulte…

Citit 743 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.