Ghetourile de la „Metalurgic” - iţele sunt greu de descurcat

Ghetourile de la „Metalurgic” - iţele sunt greu de descurcat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Contabila-şefă se disculpă şi ameninţă că va depune plângeri penale *  Directoarea liceului cere încheierea contractelor pe un an, cu obligaţia să adauge clauză pentru 5 ani, în momentul în care soseşte aprobarea de la minister * „Nu putem încasa chiria şi nici întreţinerea şi intrăm deja în a treia lună a anului” *  Chiriaşii din Căminele F şi A vor plăti facturi mai mici la energie electrică *

Deşi conducerea Grupului Şcolar Metalurgic insistă ca toţi chiriaşii din cămine să semneze contractele de închiriere pe un singur an, majoritatea locatarilor refuză acest lucru.

„Suntem într-o situaţie complicată. Dacă nu avem contracte de închiriere, nu putem să încasăm chiria şi nici banii pentru plata utilităţilor”.

„Acordul de la minister că putem face contracte pe cinci ani poate veni mâine, dar poate veni la sfârşitul anului. Ce facem până atunci?”, ne spune directoarea Mirela Onişoru (FOTO).

Aceasta susţine că îşi ia angajamentul scris că, în momentul în care soseşte aprobarea de la minister ca închirierea spaţiilor să se facă pe cinci ani, se va face imediat clauză la fiecare contract, cu prelungirea perioadei de închiriere.

S-au început reparaţiile, dar cu ce bani?

„Aşa cum am promis, am început reparaţiile la subsolul căminului B, am chemat lucrătorii de la APATERM, dar nu voi avea cu ce să-i plătesc, dacă nu vom încasa chiriile”.

„Aşa cum am spus, am introdus clauză în contract că 25 la sută din banii din chiria locatarilor vor fi folosiţi pentru reparaţii şi îmbunătăţiri”, mai declară Mirela Onişoru. 

Directoarea liceului susţine că cea mai mare parte a problemelor legate de avariile de la subsolurile căminelor se datorează faptului că locatarii au făcut modificări în camere, şi-au pus WC-uri şi chiuvete, fără să aibă proiect sau autorizaţie:

„S-au făcut tot felul de improvizaţii şi apa se scurge direct în subsol. Am vorbit cu domnul Cubasa şi i-am spus să rezolve problemele cu instalaţiile din subsol ca şi cum ar exista aceste autorizaţii şi proiecte”.

„Altfel nu vom ieşi niciodată la liman. Dacă nu reparăm subsolul, e jale”, a mai declarat directoarea de la Metalurgic.

La un cămin-facturi duble comparativ cu celălalt

O altă măsură pe care a luat-o directoare este recalcularea facturilor la apă.

„La căminul B, facturile de la APATREM au venit duble faţă de căminul A. Am respins şi am cerut recalcularea. La fel şi cu energia electrică”.

„Cum clădirile liceului nu sunt contorizate separat, totul se plătea la pauşal. La căminul F, o familie plătea energie electrică în valoare de 95 de lei pe cameră”.

„Eu acasă cu boiler, frigider şi alte obiecte electrocasnice nu plătesc mai mult de 75 de lei pe lună. De aceea, am cerut ca valoarea unei facturi pentru fiecare cameră din căminul F să nu depăşească 75 de lei”, mai spune directoarea.

„Nu le-am vorbit niciodată urât”

Am discutat şi cu contabila-şefă Liliana Enache. Aceasta susţine că nu a vorbit niciodată urât cu locatarii şi că nu a decis ea modul în care se cheltuiesc banii  din chirii:

„Nu înţeleg de ce sunt toţi porniţi împotriva mea, deciziile nu le-am luat eu, ci consiliul de administraţie al şcolii şi directorul şcolii. Nu le-am vorbit niciodată urât”.

„Locatarii vin şi se plâng la mine, dar de fiecare dată când le spun să facă o hârtie şi  să o înregistreze la secretariat nu se duc” susţine contabila, care nu recunoaşte că ar fi rupt documentele şi listele semnate de locatarii căminului B în urmă cu câţiva ani.

Liliana Enache susţine că nu ea a decis pe ce s-au cheltuit banii proveniţi de la chiriaşi şi că totuşi şcoala a plătit diverse reparaţii pentru aceste clădiri:

„Există un control efectuat de comisia de audit din Primărie care nu a găsit nimic în neregulă în acte. Vorbim pe documente, nu pe vorbe-n vânt”.

„Pentru banii care s-au cheltuit există note de fundamentare din partea profesorilor care au avut nevoie de fonduri. S-au obţinut aprobări în consiliile de administraţie şi s-au făcut diverse investiţii la cabinetele dumnealor”.

„Nu am băgat eu nimic în buzunarul meu”, spune contabila-şefă, care recunoaşte că soţul lucrează la Camera de Conturi, dar că acesta nu poate avea nicio influenţă asupra modului în care ea îşi desfăşoară activitatea în liceu.

Contabila-şefă susţine că toată „tărăşenia” porneşte de la o singură persoană – preşedinta Asociaţiei de Chiriaşi „Aurel Vlaicu” – Ica Bulgaru, care are şi susţinere politică.

Citit 2394 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.