Peste 90 la sută din lucrările de reabilitare sau de noi construcţii începute la şcoli în ultimii 3 ani nu sunt finalizate nici în acest moment. Ministerul Educaţiei drămuieşte fondurile, iar previziunile în ceea ce priveşte finalizarea lucrărilor în bune condiţii sunt cât se poate sumbre.
Dintre cele 91 de investiţii începute în ultimii ani în judeţul Galaţi, doar 13 sunt încheiate, conform datelor puse la dispoziţie de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi.
Copiii din aceeaşi localitate, care ar trebui să aibă aceleaşi condiţii de studiu, merg fie la o instituţie modernă, numai bună de pus în ţiplă, fie la o şcoală care nu a fost reparată de zeci de ani. Discrepanţele existente la acest capitol în sistemul de învăţământ sunt evidente şi în comuna Ţepu.
Preşcolari (ne)norocoşi
Majoritatea preşcolarilor din comună vin la moderna Grădiniţă „Ioan Basoc”, cea mai nouă construcţie din Ţepu. Este dotată cu centrală termică, are mobilier nou, dar şi calculatoare şi DVD-playere.
Spre bucuria familiilor micuţilor din Ţepu, grădiniţa, ridicată cu 550.000 de lei alocaţi de Ministerul Educaţiei, a fost terminată şi dată în folosinţă la timpul preconizat, acum doi ani. Construcţia se numără printre cele 13 şantiere norocoase, închise în judeţul Galaţi de-a lungul a 3 ani.
Nu în acelaşi ritm au mers lucrările la Grădiniţa „Ionel Constantinescu” din cătunul Berheci, a doua construcţie începută în localitate, tot printr-un proiect finanţat de Ministerul Educaţiei. Finalizată în proporţie de 70 la sută, clădirea a intrat în conservare.
Majoritatea preşcolarilor din cătunul Berheci se duc la grădiniţa de peste drum, care aparţine, de fapt, comunei învecinate. Primarul din Ţepu, Daniel Ţuchel, nu ştie dacă vor veni alţi bani de la minister, aşa că speră să găsească fonduri din venituri extrabugetare pentru terminarea lucrărilor.
De la termopane la sobă cu lemne
Deşi găzduieşte grosul populaţiei şcolare din comună, Şcoala Gimnazială „Tudor Pamfile” din Ţepu nu a fost reabilitată niciodată de când a fost construită, adică de mai bine de o jumătate de veac. Nu are termopane, precum grădiniţa nouă, sălile sunt încălzite tot cu lemne, iar toaletele, deşi modernizate, sunt într-o anexă separată de şcoală.
În plus, pentru că unitatea de învăţământ nu are destule săli de clasă, o parte dintre elevii de ciclul primar învaţă într-o altă clădire şi mai veche, a fostei şcoli din comună.
Şcoala „Tudor Pamfile” va fi modernizată şi extinsă numai dacă primăria va câştiga finanţarea într-un program european. Altfel, în toamnă, copiii care termină grădiniţa în regim de cinci stele vor trebui să se adapteze la condiţii mai vitrege.
La Ţepu învaţă 243 de elevi şi preşcolari. Conform finanţării în funcţie de numărul de elevi, aplicată din acest an, unităţile de învăţământ din Ţepu au un buget de aproximativ 713.000 de lei. Comparativ cu 2009, când bugetul a fost de 790.000 de lei, cel de anul acesta este simţitor mai mic.
„Dacă nu ajung banii, până la sfârşitul anului vom face rectificări. Oricum, din septembrie se va reduce un post întreg, contabila de la centrul financiar rămâne cu o jumătate de normă, iar secretara tot cu o jumătate de normă”, explică primarul comunei.
Explicaţii foto:
1 - Lucrările la grădiniţa din cătunul Berheci sunt gata în proporţie de 70 la sută, dar nu se ştie când se vor finaliza
2 - Şcoala “Tudor Pamfile” va fi modernizată doar dacă primăria Ţepu câştigă un proiect european