Situaţia însoţitorilor persoanelor cu handicap, pe care tot mai multe primării din judeţ nu-şi mai pot permite să-i plătească, a fost motiv de dispută, ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social. Subiectul nu este unul nou, cotidianul „Viaţa liberă” a mai abordat problema „Bugetarilor plătiţi ˝la gri˝”.
Jale mare
Potrivit raportului Prefecturii, în judeţul Galaţi sunt 4.217 persoane cu handicap grav, din care aproximativ 81 la sută sunt adulţi şi 19 la sută minori. Pentru plata celor 1.921 de însoţitori ai persoanelor cu handicap, bugetul necesar ar fi fost, pe întreg judeţul, de 21 de milioane de lei, dar, conform Legii bugetului de stat, suma alocată în realitate a fost de numai 15,6 milioane.
În aceste condiţii, nu e de mirare faptul că din cele 65 de localităţi ale judeţului, doar 31 au asigurat sută la sută necesarul de bani.
Alte 12 localităţi se plâng că nu vor mai putea asigura plata asistenţilor personali din trimestrul al IV-lea, iar 21 de unităţi administrativ teritoriale au între 50 şi 75 la sută din fonduri asigurate.
Comunele Cosmeşti şi Măstăcani au anunţat deja că de la 1 august nu mai cu ce-i plăti pe asistenţii personali. Cea mai gravă situaţie este în comuna Băleni, care nu are decât 46 la sută din sumele necesare pentru plata asistenţilor.
Prefectul acuză risipa de bani publici
Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, l-a rugat public pe prefectul Paul Florea să facă presiuni asupra Guvernului pentru a acoperi sumele necesare pentru persoanele cu handicap şi asistenţii personali.
Replica prefectului a venit însă destul de acidă: „Nu pot face presiuni, ci demersuri, iar demersuri voi face când am epuizat toate soluţiile de a stopa risipa. Verificând legalitatea hotărârilor de Consiliu Local, am descoperit multe locuri unde se face risipă”.
„Legea ne limitează dreptul de a interveni pe oportunitatea cheltuirii banilor, dar e o problemă când vezi că se cer sume importante de bani ca să plece în Italia, Franţa şi în alte ţări delegaţii de câte 40 de persoane. S-au construit platforme de gunoi şi s-au făcut asfaltări cu sume exorbitante. Să reducem cheltuielile la nivelul la care ne putem permite!”, a spus prefectul.
Subprefectul Ovidiu Tudorache a criticat încasările modeste la bugetele locale şi măsurile privind ştergerea penalităţilor, amânări şi scutiri de plată luate de administraţiile locale faţă de unii contribuabili.
Prefectul a mai pledat şi pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a unităţilor administrativ-teritoriale prin comasarea comunelor mici, reorganizare aflată pe agenda Guvernului.