„Farmacia de familie”, un proiect nedrept!

„Farmacia de familie”, un proiect nedrept!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un nou proiect controversat din Contractul-Cadru pe 2010 * Anumiţi pacienţi ar putea fi „legaţi” de farmacie, timp de jumătate de an * „Nu există niciun motiv pentru adoptarea unor astfel de măsuri”, susţine filiala gălăţeană a Colegiului Farmaciştilor *

„Pacienţii gălăţeni nu trebuie să se alarmeze, pentru că nu vor fi nevoiţi să se înscrie, cu toţii, pe liste la farmacii pentru a-şi putea procura medicamentele de care au nevoie”, declară preşedintele filialei gălăţene a Colegiului Farmaciştilor, farm. Maria Stratulat (FOTO).

Mai întâi, pentru că vorbim doar despre proiect (perfectibil încă) de Contract-cadru şi nu despre un act deja aprobat.

În plus, chiar dacă aceste prevederi ar fi adoptate în forma prezentă (lucru pe care, din câte am înţeles noi, Colegiul nu îl doreşte), nu vor trebui să se înscrie pe listele unei singure farmacii decât o parte dintre pacienţi.

Mai exact, proiectul îi vizează pe cei care au nevoie de medicamente eliberate prin programele naţionale de sănătate (transplant, oncologie, diabet etc), de tratamente aprobate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi de medicamente folosite în tratarea altor boli cronice (printre care epilepsie, Parkinson şi diverse forme de demenţă).

„Nu este corect să-i impui unui pacient să îşi procure medicamentele, timp de şase luni, de la acelaşi furnizor”, precizează preşedintele Colegiului Farmaciştilor, adăugând că ministerul nu va reuşi prin astfel de măsuri să faciliteze accesului pacienţilor la medicamente, aşa cum şi-a propus iniţial.

De altfel, implementarea unui sistem similar s-a mai încercat şi pe vremea când ministru al Sănătăţii era Eugen Nicolăescu, chiar dacă atunci circumstanţele erau diferite, iar rezultatele nu au fost tocmai îmbucurătoare.

Mai mult, spune reprezentanta farmaciştilor, „atunci ni se decontau reţetele la 90 de zile, nu la 200 de zile, cum se face în prezent”, adaugă farmacistul Maria Stratulat. 

Colegiul Farmaciştilor consideră că aprobarea unor astfel de măsuri în cadrul Contractului Cadru pe 2010 ar crea un precedent periculos, un punct de start pentru viitoare reglementări care să îl lege cu totul pe un pacient de farmacie.

„Alta ar fi fost soluţia!”

Farmaciştii consideră că alta ar fi fost calea de urmat, dacă ministerul doreşte să le faciliteze pacienţilor accesul la medicamente.

„Se întrezărea o speranţă de progres şi transparenţă  prin propunerea unei soluţii practicate în ţările civilizate europene - aceea a introducerii reţetei electronice. Acest lucru ar fi permis pacientului să-şi ridice medicamentele prescrise de la orice farmacie, din momentul introducerii de către medic a reţetei în Sistemul Unic Integrat (sistem contractat de CNAS în urmă cu 4 ani şi care nici până în prezent nu este dat în totalitate în exploatare)”.

“Din păcate, acum ne aflăm în faţa legitimării unor măsuri anticoncurenţiale – atacabile, de altfel, la Oficiul Concurenţei - care îngrădesc drepturile pacientului pe de o parte şi impun selecţii arbitrare ale farmaciilor pe de altă parte”, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

În concluzie, „nu există nici un motiv logic de ordin moral, social, profesional sau economic, care să oblige CNAS la adoptarea unei astfel de măsuri şi includerea ei în noile prevederi ale Contractului-cadru.

Farmaciile odată autorizate de Ministerul Sănătăţii şi aflate în relaţii  contractuale cu CNAS, înseamnă că întrunesc toate condiţiile pentru a se achita cu profesionalism şi responsabilitate de toate obligaţiile ce-i revin prin acest contract.

Aşadar, până la apariţia Contractului-cadru informăm pacienţii că au dreptul legal de a-şi ridica medicamentele de la orice farmacie”, se arată în încheierea textului citat.

Citit 2341 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.