Numărul cazurilor de TBC, în continuă scădere

Numărul cazurilor de TBC, în continuă scădere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua Mondială a luptei împotriva tuberculozei este sărbătorită în fiecare an pe 24 martie, dată la care doctorul Robert Koch a descoperit - în urmă cu 128 de ani - bacilul responsabil pentru îmbolnăvirea de tuberculoză.

Boala produsă de bacilul Koch este transmisă cel mai adesea pe cale aeriană şi afectează plămânii, dar şi alte organe ale corpului.

Tratată corespunzător, tuberculoza cauzată de tulpini chimiosensibile poate fi vindecată, iar cel însănătoşit poate duce mai departe o viaţă normală. Netratată la timp însă,  boala poate fi fatală.

Potrivit datelor statistice puse la dispoziţie de către Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi, la nivelul judeţului,  numărul îmbolnăvirilor a scăzut în ultimii ani, astfel încât în 2009 s-au înregistrat 905 cazuri noi, jumătate faţă de cele din 2001, dintre care 411 în mediul urban şi 494 în mediul rural.

„Tuberculoza este o boală care, din nefericire, există încă pe teritoriul României, însă la nivel mondial s-a întocmit un plan care urmăreşte eradicarea ei până în 2015”.

„În ceea ce priveşte tuberculoza la copii putem spune că în ultimii trei ani nu s-a înregistrat niciun caz diagnosticat  la grupa de vârstă 0-1 an, iar pe grupa de vârstă 1-14 ani s-au înregistrat 41 de cazuri în 2009, în scădere faţă de anii precedenţi”.

„Dorim să promovăm un stil de viaţă cât mai sănătos, să reamintim că tuberculoza este o boală a sărăciei şi să încercăm să educăm populaţia să respecte regulile minime de igienă personală”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DJSP Galaţi. 

Sărbătorirea Zilei Mondiale a luptei împotriva tuberculozei vizează mediatizarea cauzelor şi a metodelor de tratament ale acestei boli care face milioane de victime în fiecare an.

Principala metodă de prevenire a îmbolnăvirii de TBC o reprezintă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat pe o alimentaţie bogată în legume, fructe şi lactate, combinată cu mişcarea în aer liber.

Se recomandă de asemenea evitarea fumatului şi a consumului excesiv de alcool, evitarea locurilor aglomerate şi respectarea normelor de igienă.

Amfiteatrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii va găzdui astăzi, începând cu ora 13,00, un simpozion la care se vor discuţia principalele modalităţi de diagnosticare şi tratament a tuberculozei.

La întrunire vor participa membrii Societăţii Studenţilor Medicinişti din Galaţi alături de prof. dr. Aurel Nechita - decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, dr. Costinela Georgescu - director adjunct medical în cadrul DJSP Galaţi şi dr. Marlena Tănase - coordonator al Programului de Prevenire şi Combatere a Tuberculozei.

Citit 661 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.