Sâmbătă, la Casa Corpului Didactic (CCD) din Galaţi s-a desfăşurat o masă rotundă, sub genericul „Ecologişti cu experienţă - Ecologişti la început de drum”.
Organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean, de CCD şi de Şcoala Gimnazială nr. 2 Galaţi, la eveniment a luat parte şi preşedinta ONG-ului Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG) din Bucureşti, prof. dr. Cornelia Dincă.
CCDG desfăşoară în România mai multe programe ale Fondului Mondial de Educaţie pentru Mediu, printre care şi Eco-Şcoala.
În judeţul Galaţi sunt mai multe instituţii şcolare implicate în acest program, dar numai două, şcolile nr. 2 şi nr. 29, au primit Steagul Verde, semn al excelenţei în ecologie.
Profesoara Cornelia Dincă ne-a explicat, pe scurt, unde stăm la capitolul educaţie pentru mediu:
„Ne aflăm la început, pentru că în România se încearcă adoptarea unor proiecte, dar acestea durează un timp foarte scurt. Din fericire, Eco-Schools (Eco-şcolile), unul dintre programele noastre, se implementează în ţara noastră de 11 ani”.
“În acest program sunt în jur de 500 de unităţi de învăţământ, dintre care 425 sunt active. Peste 100 deţin distincţia Steagul Verde şi au calitatea de Eco-Şcoală”.
Această calitate se obţine în timp şi se acordă o dată la doi ani, de către CCDG.
„Să fii eco-şcoală presupune ca întregul colectiv să fie activ, nu doar o clasă ori o grupă. Acţiunile pe care şi le propune Comitetul Eco din instituţia de învăţământ trebuie să stimuleze şi să integreze toată comunitatea şcolară şi să implice şi comunitatea locală”.
„Este bine că acest program prinde foarte bine la grădiniţe, deoarece acolo se formează, până la urmă, educaţia de bază. Copilul nu doar aude nişte reguli, ci are şi posibilitate să le probeze de mic”.
„Apoi, unul dinte criteriile de a deveni eco-şcoală este colaborarea cu o altă unitate de învăţământ, pentru că responsabilizarea unora de către ceilalţi este mai mare”, a mai explicat profesoara.