* Prezentare realizată de coodonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al TBC, medicul pneumolog dr. Marilena Tănase *
Miercuri, în amfiteatrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copiii, studenţii medicinişti au avut ocazia să afle date recente legate de lupta împotriva tuberculozei, în judeţul Galaţi.
Prezentarea de specialitate a fost realizată de coodonatorul tehnic al Programului Naţional de Control al TBC, medicul pneumolog dr. Marilena Tănase.
Îmbucurător este faptul că numărul de cazuri nou diagnosticate este în scădere – un semn de reuşită al medicilor specialişti de la Spitalul de Pneumoftiziologie. Totuşi, România rămâne fruntaşă în Europa în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei.
Poate şi datorită lipsei de informaţie, a precizat medicul pneumolog, mulţi dintre bolnavi se prezintă la medic mult prea târziu, după ce boala le-a afectat deja serios organismul, iar eventuala vindecare se face cu mult mai mare dificultate.
De altfel, bolnavii care, în ciuda simptomelor bolii, refuză să se prezinte la medic, reprezintă un veritabil pericol social, riscând să răspândească boala. Tocmai de aceea, măcar celor diagnosticaţi cu tuberculoză, legea nu ar trebui să le permită să refuze internarea sau tratamentul.
„În realitate, nici nu prea sunt pacienţi care spun clar că refuză. Dar întrerup tratamentul când au ocazia sau fug din spital”, a precizat dr. Tănase.
Tocmai în aceste condiţii, informarea corectă şi eficientă a gălăţenilor în legătură cu riscurile asociate tuberculozei este esenţială.
„Implicarea Societăţii studenţilor medicinişti în astfel de acţiuni este deja tradiţională. Tocmai ei, viitorii medici, trebuie să fie foarte bine informaţi cu privire la astfel de afecţiuni”, a precizat dr. Costinela Georgescu din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.
Explicaţie foto: Dr. Costinela Georgescu şi dr. Marilena Tănase