Universitatea „Dunărea de Jos” nu se desfiinţează

Universitatea „Dunărea de Jos” nu se desfiinţează
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea instituţiei de învăţământ superior de stat din Galaţi pune zvonurile pe seama unei interpretări greşite a unui proiect de lege *

„Nici nu se poate pune problema desfiinţării Universităţii «Dunărea de Jos»!”, este reacţia fermă a rectorului Viorel Mînzu la disputa politică pe această temă dintre deputaţii Victor Paul Dobre şi Mircea Toader, pe care aţi putut-o citi în ediţia de ieri a „Vieţii libere”.

„Noul proiect de lege a învăţământului nu prevede aşa ceva, oricum o desfiinţare a unei universităţi nu se poate face decât în urma unei proceduri de evaluare”, a explicat rectorul „Dunării de Jos”, Viorel Mînzu.

Articolul buclucaş

Articolul din noua lege care a declanşat disputele se referă la comasarea instituţiilor de învăţământ superior de stat aflate pe o rază mai mică de 200 de kilometri.

„În cazul universităţilor publice, în maximum 12 luni de la promulgarea prezentei legi, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va propune o lege prin care se realizează comasarea prin fuziune a universităţilor care au misiuni asemănătoare şi sunt localizate în aceeaşi unitate teritorial-administrativă sau la o distanţă mai mică de 200 km între localităţile de reşedinţă”, se arată la articolul 172 (3) al Proiectului Legii Educaţiei Naţionale.

Aşadar comasările vor avea loc între universităţi aflate în acelaşi judeţ sau între cele aflate la o distanţă mai mică de 200 de km. Cele mai apropiate universităţi de stat se află la Bacău, Constanţa, Bucureşti şi Iaşi.

„Ultimele trei nu intră în calcul, aflându-se la aproximativ 250 km depărtare de noi. În ce priveşte Bacăul, ar putea intra în calcul o comasare, însă tradiţia şi valoarea şcolii noastre arată că noi vom fi cei care vom face absorbţia”.

„Oricum, nici asta nu cred că se va întâmpla întrucât Bacăul ar intra, de fapt, sub sfera de influenţă a Iaşului”, a mai spus rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”.

„În toate ierarhizările stăm mai bine”

Nicăieri în noul proiect de lege nu se spune că vor rămâne doar şase centre universitare şi nici nu se menţionează numele vreunei universităţi, astfel că disputa nu îşi are rostul, în opinia rectorului Viorel Mînzu.

„Chiar dacă va fi o nouă împărţire administrativ-teritorială, din care vor rezulta şase regiuni, noi am fi în aceeaşi regiune cu Constanţa (?!) Din nou, tradiţia şi valoarea «Dunării de Jos» sunt favorabile în faţa universităţii constănţene”.

„În toate ierarhizările care s-au făcut noi stăm mai bine”, a mai explicat Viorel Mînzu. În plus, acesta susţine că ministrul Daniel Funeriu i-a promis că va sprijini multe dintre proiectele Universităţii „Dunărea de Jos”.

„În toamnă, avem promisiunea că vom avea acelaşi număr de locuri ca şi anul acesta. Mai mult, avem tot sprijinul domnului ministru pentru diverse proiecte şi investiţii. Astfel de discuţii cu doar două luni înainte de admitere nu îşi au locul”, a punctat rectorul de la „Dunărea de Jos”.

Rectorul Viorel Mînzu: „Astfel de discuţii cu doar două luni înainte de admitere nu îşi au locul”

Citit 1996 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.