Bursieri în licee din străinătate

Bursieri în licee din străinătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Trei tineri de la două colegii din Galaţi vor petrece clasa a XI-a în licee internaţionale particulare din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie *

Trei elevi gălăţeni au câştigat burse integrale şi vor studia, anul viitor, într-un liceu din străinătate.

Graţie unor programe implementate şi în ţara noastră, o elevă de la Colegiul Naţional „Costache Negri” şi alţi doi de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” vor petrece clasa a XI-a în licee internaţionale din SUA şi Marea Britanie.

Cei trei sunt participanţi obişnuiţi ai concursurilor sau olimpiadelor judeţene ori naţionale, se implică în proiectele de la şcoală şi în activităţi de voluntariat, fără a uita de hobby-uri lor.

Tocmai acest fel de tineri sunt selectaţi. Sistemul românesc de învăţământ le permite echivalarea studiilor, astfel încât tinerii bursieri sunt conştienţi că nu au nimic de pierdut. Dimpotrivă.

Două burse din trei, pentru SUA

Laura Maria Avram (FOTO 1) învaţă la Colegiul „Alecsandri”, iar Roxana Ţurcanu (FOTO 3) este elevă la „Costache Negri”, ambele în clasa a X-a.

Gălăţencele au câştigat două dintre cele trei burse oferite anul acesta elevilor români în programul de schimb academic ASSIST-FDP, intermediat de Fundaţia „Dinu Patriciu”.

Din august, ele vor studia un an într-un liceu din SUA, urmând să fie repartizate, în funcţie de personalitatea fiecăreia, în instituţii unde să se dezvolte cât mai armonios.

Tinerele sunt pregătite să experimenteze alt sistem educaţional şi să înveţe din provocarea pe care viaţa le-a scos-o înainte.

Ele vor studia doar şase materii pe an, obligatoriu istoria şi literatura americană, restul fiind la alegere. În timpul liber îşi vor cultiva hobby-urile în cadrul unuia dintre numeroasele cluburi destinate tinerilor.

Vor cunoaşte îndeaproape modul de viaţă al liceenilor de peste Ocean deoarece vor locui în campus sau la familii-gazdă. Totul, graţie bursei individuale de 33.000 de dolari, care acoperă toate cheltuielile.

Anglia, de la vis la realitate

Elev în clasa a X-a la Colegiul „Alecsandri”, Andrei Bogdan Ilie (FOTO 2) este singurul gălăţean dintre cei nouă elevi selectaţi să plece în 2010 în Marea Britanie.

El a aflat de la şcoală despre programul HMC - Headmasters’ and Headmistress’ Conference, adus de Junior Achievement România, dar apoi a căutat singur informaţii pe internet. Andrei ştie deja unde se va afla din septembrie.

La liceul internaţional Radley College, situat în apropiere de Oxford, va studia doar patru discipline la alegere (biologie, chimie, matematică, literatura engleză), din domeniul său preferat.

Un practicant al tenisului, el va petrece cu siguranţă mult timp pe terenurile de sport ale modernului liceu internaţional. Pe parcursul anului şcolar va fi cazat la o familie engleză.

Selecţie riguroasă

Înainte de a se bucura de reuşită, cei trei candidaţi au trecut printr-un proces riguros de selecţie, după cum ne-au povestit chiar ei.

Eseul de motivare, recomandările profesorilor şi CV-ul au contat într-o primă etapă, elevii trecând apoi şi de o probă de limbă engleză.

A urmat o decisivă discuţie-interviu în engleză, cu reprezentanţi ai asociaţiei sin SUA şi, respectiv, Marea Britanie.

Laura Avram spune că la interviu a atras atenţia nu doar prin siguranţa de sine şi prin motivaţia sa, ci şi prin faptul că şi-a „îmbrăcat”  punctele aparent slabe în ambalajul atuurilor.

„De exemplu, i-am surprins răspunzându-le că nu-mi place disciplina geografie deoarece transformă civilizaţii şi culturi extrem de frumoase în date statistice despre nişte ţări”.

La rândul său, Roxana Ţurcanu consideră că avantajul său a fost sinceritatea, în încercarea de a le arăta intervievatorilor cum este ea, dincolo de rezultatele şcolare de pe hârtie.

Andrei Ilie şi-a construit o imagine foarte bună în eseul trimis comisiei, construit în jurul unui citat care îl reprezintă ca persoană: „În viaţă nu contează dacă încerci şi nu reuşeşti, ci dacă nu încerci să reuşeşti”.

Laura vrea să urmeze medicina şi îşi doreşte de când se ştie să studieze în America.

Andrei s-a hotărât să se specializeze în criminalistică şi să-şi continue formarea la o universitate din Marea Britanie.

Calificată anul acesta, pentru a treia oară consecutiv, la Naţionala de geografie, pe Roxana o tentează deopotrivă domeniul farmaceuticii şi geografia.

Ambiţioşi, inteligenţi, încrezători în forţele proprii, fiecare dintre ei se vede, odată cu anunţul câştigării bursei, cu un pas mai aproape de împlinirea lor profesională şi personală.

Reţeta lor de succes

Laura Maria Avram: „Noi suntem cei pe care trebuie să ne bazăm ca să ne îndeplinim visele. Dacă ne dăm seama de asta, vom vedea că lumea este deschisă pentru a ne ajuta. Este şi morala desprinsă din povestea cu Vrăjitorul din Oz”

Andrei Bogdan Ilie: “Foarte, foarte multă muncă şi disponibilitate de a te implica în proiecte pe termen scurt sau lung”

Roxana Ţurcanu: “Dacă este vorba de şcoală şi de viitorul meu, sunt foarte determinată. Reuşesc prin muncă susţinută. Contează, de asemenea, capacitatea de a învăţa mereu, de a asimila corespunzător lucrurile noi”

Aici găsiţi informaţii

Cum să studiezi un an în străinătate, cu sau fără bursă

·    http://www.burselehmc.jaromania.org/

·    http://www.assist-inc.org/

·    http://www.iec.ro/

·    http://www.boarding.ro/

Citit 4772 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.