* Doar opt şcoli mai dau salarii mărite *Inspectorul general încearcă să-i convingă pe dascăli să accepte micşorarea lefurilor * Profesorii de la Colegiul „Calistrat Hogaş” din Tecuci l-au aşteptat în grevă japoneză * Cei de la Lieşti şi Tudor Vladimirescu sunt hotărâţi să nu cedeze * Se anunţă alte proteste *
Conducerea ISJ a fost ieri într-un periplu prin judeţ, la trei instituţii de învăţământ, pentru a-i convinge pe profesorii care au hotărâri judecătoreşti de majorare a salariilor să renunţe la procentul de 33 la sută cuvenit conform Legii 221.
Profesorii de la „Calistrat Hogaş” din Tecuci, cei de la SAM Lieşti şi cei de la Liceul din Tudor Vladimirescu fuseseră anunţaţi că Doruleţ Resmeriţă va veni să discute cu ei pe problema salariilor.
La „Calistrat Hogaş” din Tecuci a fost întâmpinat de dascăli aflaţi în grevă japoneză.
„Să vină cu sentinţă că ne poate lua banii”
„Suntem hotărâţi să nu cedăm, pentru că ne-am câştigat primii aceste drepturi în instanţă”.
„Domnul inspector general ne-a spus că nu vrea ca Galaţiul să iasă în faţă cu evenimente singulare gen Buzău şi ne-a cerut să acceptăm să ne micşoreze salariile cu 33 la sută, pentru că din aprilie 2009 nu am mai avea dreptul la majorări”.
„Noi i-am răspuns că nu ne poate lua un drept câştigat irevocabil în instanţă, decât dacă vine cu o sentinţă care-i dă dreptul să ne ia banii. Noi avem decizii eliberate pe numele nostru încă de anul trecut”.
„Astăzi am fost în grevă japoneză. Săptămâna viitoare încep probele de competenţe digitale şi colegii au fost de acord să le boicotăm”.
„Pe 22 aprilie vom fi în grevă. Protestăm nu numai pentru salarii, ci şi pentru că Legea Educaţiei a fost votată în Guvern fără să se ţină cont de propunerile noastre, iar dezbaterile au fost de formă”, ne-a declarat lidera de la SIP, profesoara de la „Hogaş” Tecuci, Adriana Ciocănel.
„Statul ne datorează cam mulţi bani”
Nemulţumiţi că inspectorul general face astfel de presiuni asupra lor, cadrele didactice de la Liceul din Tudor Vladimirescu l-au aşteptat totuşi ieri în cancelarie mai bine de trei ore, ca să-şi spună punctul de vedere.
„Noi avem sentinţă definitivă şi irevocabilă încă de anul trecut din noiembrie. În decembrie, ni s-au dat decizii de încadrare cu salariile majorate conform hotărârii judecătoreşti”.
„Noi, la 31 decembrie 2009 aveam salariile mărite, iar prin legea 330, veniturile pe 2010 se dau la nivelul celor de la 31 decembrie 2009”.
„Să ne spună şi nouă care este baza legală în conformitate cu care ni se micşorează salariile”, ne-a declarat lidera de sindicat de la Tudor Vladimirescu, Mihaela Talabă.
Cadrele didactice ne-au declarat că sunt cu atât mai şocate de demersul inspectorului general, cu cât primarul comunei le-a spus în consiliul de administraţie (fapt consemnat şi în procesul verbal!) că nu sunt probleme cu banii şi că primăria are sumele necesare.
„Lucrurile sunt ceva mai complicate. Pe hârtie sunt bani, dar noi nu ştim dacă ei chiar vor fi primiţi”.
„Dacă în septembrie nu vor ajunge să dau salariile, fie ele şi micşorate, tot cadrele didactice vor fi cele care vor sări în sus. Suntem supuşi la mari presiuni şi chiar ne vine greu să luăm o decizie”, ne spune directorul liceului, Nicolae Carp.
„Nu vrem să cedăm. Statul ne datorează cam mulţi bani. Avem până acum trei sentinţe favorabile în trei procese, iar banii nu ni s-au dat decât pe Legea 221”.
„Aşa că nu vrem să mai cedăm vom face greve japoneze, vom boicota examenele”.
„Nici majorarea pentru sporul de vechime la orele suplimentare nu ni s-a dat şi avem hotărâre judecătorească şi nici sumele datorate profesorilor şi învăţătorilor cu gradul I pentru care avem altă sentinţă definitivă”.
„Degeaba ni se spune că nu sunt bani. Noi ştim că realitatea e alta şi ne vrem drepturile”, ne-a declarat profesoara Constanţa Tecuţă, de la aceeaşi instituţie de învăţământ.
„A căzut şi ultima redută”
În discuţiile cu cadrele didactice, inspectorul general Doruleţ Resmeriţă s-a folosit de faptul că Şcoala din Toflea a pierdut recent recursul în baza motivaţiei formulate de juristul ISJ.
„E o dovadă că deciziile judecătoreşti nu se dau unitar şi că probabil în unele cazuri legile nu sunt cunoscute de către toţi”.
„Avem pe rol şi alte recursuri la Curtea de Apel cu aceeaşi motivaţie depusă la dosar şi probabil le vom câştiga”.
„În baza acestor hotărâri definitive şi irevocabile vom cere recurarea (N.R. Revizuirea) tuturor sentinţelor”.
„Nu sunt bani, iar cadrele didactice ar trebui să înţeleagă lucrul acesta”, ne-a declarat inspectorul general, sâmbătă, cu două zile înainte de a porni periplul prin cele trei unităţi de învăţământ.
Liderul SIP, Valeriu Diculescu, ne-a declarat că, dintre cele 44 de unităţi de învăţământ care au sentinţe definitive, doar opt mai plătesc salariile mărite conform Legii 221.
„Am început să pierdem la recurs, semn că ultima redută care apăra statul de drept – justiţia – a căzut”.
„Altfel nu se explică cum, aceleaşi instanţe care au dat până acum soluţii favorabile profesorilor, au început să se răzgândească. Vom continua pe cale legală demersurile”, spune Valeriu Diculescu.
După cum se vede, presiuni asupra profesorilor se fac pe toate părţile. Va urma, probabil, o perioadă de proteste vehemente din partea dascălilor.