Nou-născuţi încă nevaccinaţi împotriva tuberculozei

Nou-născuţi încă nevaccinaţi împotriva tuberculozei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Imunizarea împotriva tuberculozei la nou-născuţi întârzie * Nu şi cea împotriva hepatitei * Galaţiul va avea probabil destul de curând stocuri din celelalte tipuri de vaccin care lipsesc momentan, e de părere directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea *

Despre lipsa vaccinului BCG, care li se administrează nou născuţilor, de regulă înainte de a părăsi maternitatea, v-am mai informat şi în ediţiile trecute ale ziarului nostru. La nivelul judeţului Galaţi, stocurile s-au epuizat cam la mijlocul lunii ianuarie.

Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a precizat pentru „Viaţa liberă”, în urmă cu o lună şi jumătate, că nou-născuţilor li se poate administra acest vaccin (fără o testate prealabilă a contractării bolii – n.r.) până la vârsta de 10 luni, aşa că situaţia se va remedia, iar copiii care nu au beneficiat de imunizare în maternităţi vor fi vaccinaţi în timp util.

Asta, am adăuga noi, doar în situaţia în care nou-născutul nu vine în contact cu vreun focar de tuberculoză după ce părăseşte maternitatea. Dacă o face, are toate şansele să se îmbolnăvească, dat fiind faptul că nu a beneficiat de imunizare, iar sistemul său imunitar este încă foarte fraged.

Ce pot face părinţii? Pot aştepta cu nerăbdare redeschiderea Institutului Cantacuzino, producătorul vaccinului.

Ar mai fi şi soluţia importării acestui medicament. „Şi aici ar putea apărea ceva probleme, din cauză că multe dintre ţările europene nu îl mai produc, tuberculoza fiind considerată o boală eradicată, în linii mari”, a mai spus dr. Boldea.  

„Ne mai lipsesc şi vaccinul DTP  - antidifteric, antitetanic şi antipertussis şi antipoliomielitic. Acestea sunt oricum de import, iar livrarea lor întârziată se datorează faptului că achiziţia se face la nivel de minister (pentru a se obţine un preţ mai mic), pe bază de achiziţie electronică”.

„De multe ori apar întârzieri. Dar sperăm că în curând le vom primi. Vaccin antihepatitic mai avem pentru perioada imediat următoare”, a conchis directorul DJSP.

Citit 864 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.