Peste 130.000 de gălăţeni, ca în Evul Mediu

Peste 130.000 de gălăţeni, ca în Evul Mediu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În 23 de comune din judeţul Galaţi apa nu curge la robinet, ci se bea din fântâni sau din izvoare * Primăria din Tudor Vladimirescu a refuzat controlul DSP privind calitatea apei din fântâni *

Conform unui raport realizat de către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, un număr de 134.271 de gălăţeni beau apă din fântâni, izvoare sau din sticle cu apă plată cumpărate, nefiind racordaţi (nu ei, personal, ci locuinţele în care trăiesc) la sisteme centralizate de apă potabilă.

Astfel, raportul DSP Galaţi, prezentat la recenta şedinţă a Comisiei de Dialog Social de la Prefectură, arată că “din 489.524  de locuitori ai judetului Galaţi [conform ultimelor date statistice], doar 355.253 sunt racordati la sisteme centralizate de apa potabilă”.

Din aceeaşi informare mai putem afla că în judeţul Galaţi avem 23 de localităţi care nu au sisteme centralizate de alimentare cu apă.

Cele 23 de comune (din totalul de 61, în judeţul Galaţi) în care gălăţenii îşi procură apa ca şi acum 100 de ani – adică din fântâni, sau izvoare captate – sunt: Brăhăşeşti, Băneasa, Cavadineşti, Corni, Cuza Vodă, Drăgăneşti, Drăguşeni, Fundeni, Gohor, Jorăşti, Matca, Movileni, Negrileşti, Oancea, Priponeşti, Smârdan, Vlădeşti, Smulţi,  Suceveni,  T.Vladimirescu, Vânători, Vârlezi şi Slobozia Conachi.

Şi, apropos de fântâni, în judeţul Galaţi sunt inventariate 3.833 de fântâni. Dintre acestea, anul trecut au fost controlate 1.019 fântâni conform Legii 311/2004.

Medicii DSP au avut şi o surpriză total neplăcută: primarul comunei Tudor Vladimirescu, Costel Gheorghe, “nu a acceptat recoltarea de probe de apă de la fântâni, motivând că nu are fântâni pe domeniul public”.

Totuşi, cum fântânile sunt la marginea drumului în Tudor, medicii au înţeles repede că problema era una de ordin financiar, deoarece Legea 311/2004, în baza căreia se fac probe la apă, spune că totalul “contravalorii analizelor chimice şi bacteriologice efectuate la fântâni se suportă de către primării”.

Refuzul primăriei din Tudor Vladimirescu este cu atât mai grav cu cât apa cu nitraţi din anumite fântâni poate cauza infecţii în cazul bebeluşilor cu vârsta de până un an şi gravidelor, iar anul trecut chiar s-a înregistrat un astfel de caz...

Comisie la ordinul prefectului

Refuzul primăriei din Tudor Vladimirescu de a sprijini acţiunea celor de la DSP  privind  verificarea calităţii apei din fântâni, a fost discutat şi în cadrul Colegiului Prefectural de miercuri.

În cadrul discuţiilor, prefectul judeţului Galaţi a decis constituirea unei comisii speciale care să verifice respectarea Legii 331 în judeţ, dar şi în municipiul Galaţi.

Citit 1091 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.