În urma demersurilor ziarului „Viaţa liberă”, bani în plus pentru o văduvă de veteran de război decorat

În urma demersurilor ziarului „Viaţa liberă”, bani în plus pentru o văduvă de veteran de război decorat
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Doamna Catinca Munteanu, în vârstă de 91 de ani din Bereşti, văduvă de veteran de război, ne-a scris pe adresa redacţiei o sesizare prin care ne aducea la cunoştinţă că este nemulţumită de faptul că, în opinia sa, nu a primit din partea Casei Judeţene de Pensii  (CJP) Galaţi banii care i s-ar fi cuvenit.

În urma demersurilor noastre, conducerea CJP a solicitat o decizie din partea Casei Naţionale de Pensii, întrucât există în vigoare mai multe articole de lege, iar reprezentanţii forului superior i-au dat dreptate solicitantei din Bereşti. Catinca Munteanu ne-a povestit că, timp de 25 de ani, din cauza unui document incomplet întocmit de U. M. nr. 02405 din Piteşti, a beneficiat de indemnizaţie de văduvă de veteran de război, dar nu şi de renta care i s-ar fi cuvenit pentru că soţul său fusese decorat pe front, aşa cum ar fi fost legal. 

În 2020, a primit din partea unităţii militare respective un nou certificat, în care se menţionează, de data aceasta şi decoraţia primită de fostul soţ. După ce s-a înaintat un nou dosar către CJP Galaţi, Catinca Munteanu a primit decizie şi cupon de pensie pentru 600 de lei indemnizaţie şi 213 lei rentă. Însă aceasta susţine că, în conformitate cu punctul 6 din Normele metodologice cu privire la modul de calcul, de indexare şi plată a drepturilor băneşti ce se acordă veteranilor şi văduvelor veteranilor de război, în baza Legii 49/ 1991 şi a Legii 44/1994, ar fi trebuit să primească această rentă şi retroactiv, trei ani de la data la care au fost înregistrate documentele la filiala judeţeană a Asociaţiei Veteranilor de Război sau Casa de Pensii. 

"Legiuitorul a gândit bine, în sensul că, dacă timp de 25 de ani nu am primit această rentă care mi se cuvenea de drept, să mi se dea măcar pentru cei trei ani din urmă", spune Catinca Munteanu în scrisoarea adresată redacţiei. 

Răspunsul de la Casa Naţională de Pensii a fost favorabil, iar văduva de veteran de război din Bereşti va primi şi renta aferentă celor trei ani din urmă, pe care angajaţii Casei Judeţene de Pensii au şi calculat-o, respectiv suma de 4.014 lei.

Citit 2595 ori Ultima modificare Duminică, 14 Martie 2021 23:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.