Micii arheologi de la Şcoala 12

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Săptămâna trecută, o parte dintre elevii Şcolii 12 „Miron Costin” au petrecut câteva zile neobişnuite în compania muzeografilor din judeţul Neamţ.

Instituţia lor de învăţământ este partenerul unui proiect realizat de Muzeul de Istorie Roman, din judeţul Neamţ. Conceput pentru a dezvolta aria de cunoaştere şi de înţelegere a patrimoniului cultural la vârsta copilăriei, proiectul „Creaţie şi inovaţie în cultură, educaţie şi învăţământ” se adresează preşcolarilor şi elevilor de la ciclul primar.

Elevii de clasele I-IV de la Şcoala „Miron Costin” au făcut cunoştinţă cu colecţiile Muzeului de Istorie din Roman şi cu munca restauratorilor.

Activităţile au fost coordonate de Otilia Mircea, muzeograf, în colaborare cu Marian Prada, directorul Şcolii 12, şi cu Anişoara Tacu, profesor pentru învăţământul primar.

Doamna muzeograf le-a prezentat copiilor expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie prin intermediul unui film documentar.

Aceasta a încercat să le demonstreze cât de importantă este misiunea restauratorilor care au responsabilitatea să redea identitatea fiecărui vestigiu.

Fotografiile reprezentând obiectele în diferite etape de restaurare le-au captat cu totul interesul micilor şcolari.

Cu adevărat vrăjiţi au fost elevii şi când au simulat, prin intermediul jocului de puzzle, restaurarea unor vase.

De asemenea, un moment interesant l- a constituit cursul de creaţie. Timp de o oră, în cadrul unei aplicaţii practice, elevii au scos în evidenţă intervenţiile restauratorilor prin diverse tehnici (pictură sau colaj), folosind ca materiale boabe de orez, nucă de cocos, zahăr, făină de porumb, paste făinoase, seminţe, materiale textile, hârtie colorată.

Lucrările copiilor, opere de artă în miniatură, au fost prezentate săptămâna trecută într-o expoziţie în holul şcolii.

Indirect, mica lor expoziţie a adus şi un omagiu celor care descoperă vestigiile istorice adevărate, pe care le conservă şi apoi le expun în faţa publicului.

Citit 762 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.