Galaţiul doctorului Bacalbaşa - ediţie de colecţie

Galaţiul doctorului Bacalbaşa - ediţie de colecţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Emisiunea „Te pui cu blondele” cu dr. Nicolae Dobrovici Bacalbaşa a bătut la audienţă semifinala Cupei României la fotbal * După minutul de aur, medicului i s-a „legat pliscul” * Sâmbătă, pe TVR3, aveţi ocazia să vedeţi o altă latură a Galaţiului şi a doctorului Bacalbaşa *

Dacă vreţi să vă vedeţi Galaţiul aşa cum merită cu adevărat să fie privit acest oraş, atunci nu aveţi voie să rataţi emisiunea „Tele-viziunea mea”, difuzată sâmbătă, de la ora 12, pe TVR3.

Emisiunea lui Carmen Olaru şi Horia Gumeni are în centrul său diverse personalităţi din Moldova şi modul lor de a vedea lucrurile.

De pe site-ul TVR3, emisiunea se anunţă interesantă: „Pe medicul Nicolae Bacalbaşa, ţara îl ştie de la televizor. Este cel care a schimbat „faţa” ştirilor de la ora 5 prin care a devenit celebru. 

Trebuia să se nască la Chişinău, dar a venit pe lume la Maternitatea Giuleşti, în toiul bombardamentelor din 1944. Are în spate peste 40 de ani de experienţă, dintre care cei mai mulţi petrecuţi la anestezie.

Are un frate geamăn, Gheorghe, tot medic şi scriitor ca şi el, după cum îi place să spună. A publicat mai multe cărţi. Despre Galaţiul doctorului Bacalbaşa, într-o ediţie de colecţie.

Din culisele istoriei

Am încercat să aflăm de la cunoscutul medic câte ceva din culisele emisiunii: „Am căutat să prezint un Galaţi inedit, aşa cum îl simt, şi cum poate nu a fost perceput din superficialitate, din ignoranţă.  Este un oraş cu foarte multă istorie”.

„Puţini ştiu de momentele războiului din 1877, când de la Galaţi s-a produs debarcarea în Imperiul Otoman – care cuprindea pe vremea aceea Dobrogea. Puţini ştiu că pe Dunăre este un vapor cu zbaturi, vechi de 150 de ani care are propulsorul absolut original, o creaţie tehnică superbă”.

„Este un oraş cu realizări intelectuale, cu oameni poate nu atât de spectaculoşi, dar care realizează kitsch-ul şi ţâfnoşenia miticilor bucureşteni”.

„Avem o bibliotecă de 120 de ani prin voinţa unui istoric propus pentru Premiul Nobel la prima ediţie a acestuia – V.A. Urechia, un mare colecţionar şi patriot. Biblioteca se află în fostul sediul al Comisiei Europene Dunării, clădire bombardată de bulgari de pe munţii Măcinului”, ne-a mărturisit dr. Bacalbaşa care, deşi gălăţean prin adopţie, se simte gălăţean sută la sută. 

Filmul documentar îi are în centru pe dr. Bacalbaşa şi pe cei care au ceva important de spus despre Galaţi.

După minutul de aur, tăcere

Minutul de aur este acela în care o emisiune are cea mai mare audienţă naţională. Medicul a stabilit acest mic record de 60 de secunde de audienţă maximă cu ocazia difuzării la Antena 1 a emisiunii „Te pui cu blondele”. 

„Ceea ce i-a uimit pe realizatori era că am stabilit acest record la concurenţă cu semifinala Cupei României la fotbal. Acest lucru a atras atenţia unor servicii specializate care au considerat că ciocul meu este mult prea mare, şi mi l-au legat”.

„Eu le sunt recunoscător serviciilor că mi-au legat ciocul şi nu mi l-au tăiat. Este, totuşi o variantă extrem de blândă, generoasă faţă de cele sud-americane şi care traduce tradiţia non-violentă a poporului român”.

„Cred că această grabă de a-mi lega ciocul (N.R.: nu mai este purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă) a fost excesivă pentru că în activitatea mea de purtător de cuvânt nu am fost un purtător de parti-pris-uri, ci de bun simţ existenţial şi am căutat să prezint cât mai onest o realitate de multe ori dureroasă, râsu-plânsul unor întâmplări de sănătate care înseamnă întâmplări de viaţă”.

„Nici măcar nu sunt supărat. A fost o decizie politică, iar politica, din păcate, este jegoasă. Unora dintre cei care au hotărât chiar le părea rău, dar au considerat că este un mod înţelept de a distribui cărţile”, ne-a mărturisit medicul Bacalbaşa.

Citit 1684 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.