Lipsă de respect pentru Sănătate

Lipsă de respect pentru Sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De unde nu-i, se mai taie un sfert?! *

Aşa cum era de aşteptat, lumea medicală gălăţeană se opune reducerii cu un sfert a salariilor, anunţată la finele săptămânii trecute de preşedintele Traian Băsescu.

„Să aşteptăm reducerea, deşi decizia nu e chiar luată deocamdată. Ca să modifici aceste plăţi, trebuie modificate anumite legi organice. În această situaţie, eu mă încred în Curtea Constituţională”, precizează decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, prof. dr. Aurel Nechita.

În plus, mai spune fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, personalul medical nici nu ar trebui se fie inclus în categoria bugetarilor, aşa cum sunt, spre exemplu, funcţionarii publici.

Federaţia Sanitas: „Să tai din salarii este inadmisibil!”

Anunţul diminuării salariilor cu 25 la sută în sistemul sanitar gălăţean a venit într-o perioadă tare nepotrivită, este de părere preşedintele Federaţiei Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru.

„După ce,  prin aplicarea prevederilor legii unice de salarizare, oamenii din sistem pierduseră anumite drepturi băneşti, să mai le şi reduci salariile este inadmisibil”.

„Se puteau eficientiza cheltuielile în multe alte privinţe, cum ar fi achiziţiile, care de multe ori se fac … aşa cum se fac şi cum ştim cu toţii. Oricum, marţi Sanitas se întâlneşte într-un Birou Executiv pentru a discuta situaţia”.

„Nu era momentul unor scăderi salariale. Dacă vreţi o opinie personală: toate măsurile luate până acum de guvernanţi sunt măsuri pro-criză, nu anti-criză”, a precizat Paraschiv Sălăvăstru.

Solidaritatea Sanitară: „Sănătatea populaţiei va fi afectată!”

„Atragem atenţia asupra faptului că reducerea fondurilor de salarii cu 25 la sută în sectorul sanitar va avea un impact major atât asupra salariaţilor din sistem, reducând câştigurile salariale şi aşa foarte mici, dar şi asupra sănătăţii populaţiei datorită migraţiei personalului din acest sector”.

„În acest sens avem în vedere faptul că în ultimele zile s-a înregistrat o creştere bruscă şi fără precedent a numărului celor care se interesează în privinţa demersurilor necesare pentru a pleca la muncă în străinătate”, se arată într-un comunicat remis redacţiei de sindicatul Solidaritatea Sanitară.

Cine răspunde de viaţa pacientului: medicul sau guvernantul?

L-am întrebat pe şeful secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Nicolae Bacalbaşa, dacă medicii care îi îngrijesc pe pacienţii aflaţi între viaţă şi moarte meritau să li se taie din salarii.

„Este un fapt regretabil că economia românească merge atât de prost încât s-a ajuns la tăierea salariilor. Nu sunt economist, aşa că nu pot să spun eu cum ar trebui depanată economia acestei ţări”.

„Totuşi, dacă medicul poate fi responsabil pentru  moartea pacientului, poate că şi conducătorii acestei ţări ar trebui să aibă o formă de responsabilitate”, a precizat dr. Bacalbaşa.  

„Nu se justifică reducerile!”

Ce părere are preşedintele filialei gălăţene a Colegiului Medicilor, dr. Dumitru Cristea, cu privire la această reducere drastică a salariilor?

„Bineînţeles că una proastă. Nu trebuiau să se facă reduceri în sisteme cum ar fi cele de Sănătate sau Învăţământ, unde şi aşa erau probleme”.

„Aşteptăm în continuare şi normele de aplicare ale acestei măsuri. Oricum, cu câteva excepţii, salariile bugetarilor nu erau atât de mari încât să trebuiască diminuate cu un sfert. Dar, dacă aşa spune legea, aşa vom face”, a precizat şi directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea.

Citit 1027 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.