Amendamentele ANOSR, susţinute în Parlament

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liga Studenţilor din Galaţi (LSG), ca parte a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a reuşit să includă o serie de amendamente la Legea Educaţiei Naţionale încă din faza discuţiilor din comisie.

„Ca urmare a propunerilor ANOSR susţinute de către deputaţii Camerei, învăţământul superior se va baza pe următoarele principii: principiul consultării partenerilor sociali în luarea deciziilor; principiul centrării educaţiei pe student”.

„S-a reuşit păstrarea prevederilor potrivit cărora stabilirea valorii taxelor rămâne la latitudinea universităţii, precum şi dreptul la liberă alegere a cursurilor şi specializărilor, în conformitate cu normele legale în vigoare şi planurile de studiu”.

„În ceea ce priveşte participarea studenţilor în luarea deciziilor, pe lângă reprezentarea studenţilor în Senatul Universitar şi în Consiliile Profesorale, în proporţie de 25% (fapt stipulat în proiectul de Lege a Educaţiei Naţionale) vom fi prezenţi şi în: Consiliul de Administraţie a Universităţii, comisiile de etică, cazări şi de calitate din cadrul universităţii, Consiliul Naţional de Etică şi Management”, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.

Organizaţia mai susţine că, în urma amendamentelor propuse şi introduse în textul de lege, va exista posibilitatea ca subvenţia să urmeze studentul în cazul transferului între universităţi.

„Mai mult decât atât, de acum vom avea: garanţia unui minimum de 50% reduceri pentru transportul în comun, de către stat, garanţia că bursele sociale vor acoperi un minim de masă şi cazare, garanţia că statul român acordă anual burse pentru sprijinirea tinerilor de origine etnică română din ţări învecinate şi neimplicarea universităţilor în procesul de alegere a studenţilor reprezentanţi”.

„Mai departe în plenul Camerei Deputaţilor, în Comisia de Învăţământ din Senat, şi în plenul Senatului vom continua prin propunerea altor amendamente care au mai rămas şi pe care le considerăm importante pentru studenţi”.

„Este evident că aceste articole nu vor produce efect fără o legislaţie secundară clară, care vor reglementa cum se vor pune în aplicare prevederile legii”.

„Atâta timp, cât cerinţele noastre sunt luate în dezbatere, cât timp statul va privi studenţii ca o categorie strategică pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea României, ANOSR va participa activ în întreg procesul de reformă educaţională”, declară Cezar Mihai Hâj, preşedinte ANOSR.

Citit 493 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.