Mâncăm mult şi prost

Mâncăm mult şi prost
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Circa 60 la sută dintre gălăţeni sunt supraponderali, aşa că acţiunea de informare a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică a fost una binevenită * Din nefericire, oricât de mult s-ar strădui medicii să ne informeze, rămânem iremediabil îndrăgostiţi de fast-food, de pâine şi de dulciuri *

Prima zi internaţională de luptă împotriva obezităţii a fost marcată şi la Galaţi, printr-o acţiune a Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP), desfăşurată în colaborare cu Societatea Medicilor de Familie, cu Crucea Roşie şi cu Şcoala Sanitară Postliceală „Christiana”.

Sâmbătă, cu începere de la ora 9.00, în faţă la Potcoava de Aur, gălăţenii care au vrut să afle cum stau cu tensiunea arterială, cu glicemia sau dacă au probleme serioase legate de greutatea corporală au primit răspunsuri din partea celor 4 medici de familie, 2 medici rezidenţi şi 3 asistenţi medicali care participat la acţiune, alături de elevii de la „Christiana”.

S-a triplat numărul obezilor

„Potrivit celor mai recente studii, numărul persoanelor obeze s-a triplat în ultimii 20 de ani, în principal din pricina stilului de viaţă, adică a nivelului ridicat de stres, a sedentarismului şi a modului necorespunzător de alimentaţie”.

„Dacă nu facem nimic în acest sens, în curând circa 150.000.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene (UE) vor deveni obezi. Statistic, ar fi vorba despre 20 la sută din populaţia UE””, a precizat directorul DJSP, dr. Valentin Boldea. 

De ce este important să ne menţinem greutatea corporală sub control? Principalul motiv este că persoanele supraponderale sau obeze sunt mult mai expuse îmbolnăvirilor.

„În cazul celor care au probleme cu greutatea şi slăbesc în mod raţional, scade cu 58 la sută riscul apariţie a diabetului zaharat şi cu 45 la sută cel de apariţie a maladiilor cardiovasculare”, a mai precizat dr. Boldea.

Parcă merită efortul de a renunţa la câteva felii de pâine şi la 2-3 batoane de ciocolată!

Sau mai rău decât alţii

Tot potrivit unor studii recente, 30 la sută dintre români ar suferi de obezitate, în timp ce alţi 20 la sută ar fi supraponderali. Carevasăzică, 50 la sută dintre români au probleme cu greutatea.

Şi mai îngrijorător ni se pare faptul că, potrivit unui studiu citat deja de „Viaţa liberă” şi realizat de dr. Magdalena Moroşanu, şeful secţiei de Diabet şi Boli de Nutriţie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă, la nivelul judeţului lucrurile ar sta chiar ceva mai rău. Cu alte cuvinte, 60 la sută dintre gălăţeni sunt supraponderali.

O problemă serioasă o reprezintă creşterea numărului pacienţilor obezi în rândul copiilor, care nu au de ales şi cad victime obiceiurilor alimentare nesănătoase ale părinţilor. 

Mâncăm ca să trăim, nu invers

Nu e însă niciodată prea devreme, dar nici prea târziu să începem să luptăm cu astfel de probleme, cerând inclusiv ajutorul medicului dacă simţim că ne este de folos.

Esenţial ar fi, spun specialiştii, să nu încercăm să scăpăm de stres mâncând mai mult decât de obicei şi să facem mai multă mişcare.

Niciuna dintre aceste măsuri nu va da însă rezultatele scontate dacă nu acceptăm să mâncăm raţional, fără să ne năpustim asupra coşului de pâine şi asupra celui cu dulciuri.

Nu de alta, dar dezmăţurile culinare de acest gen vă pot îmbolnăvi grav, într-un timp destul de scurt.

Citit 804 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.