Doar un gălăţean din şase munceşte

Doar un gălăţean din şase munceşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Plătitori de asigurări sociale – circa 100.000 de gălăţeni * Încasatori de beneficii – peste 420.000 * Ne-ar putea salva o avalanşă de locuri de muncă vacante * Altfel, ne scufundăm repede şi sigur *

Dacă vă număraţi printre cei care speră că, de la o zi la alta, economia Galaţiului va prinde aripi şi se va înălţa spre soare ca Pheonix-ul, din propria cenuşă, ar fi cel mai bine să vă resemnaţi!

Cifrele demonstrează clar faptul că avem toate şansele să o ducem mult mai prost înainte să o ducem mai bine.

Şi asta pentru că în judeţul nostru numărul celor care lucrează cu contract de muncă şi îşi plătesc dările către stat este considerabil mai mic decât cel al asistaţilor sociali.

Dacă mai amintim şi faptul că aproape un sfert dintre gălăţeni sunt pensionari şi că tot mai mulţi dintre angajaţi îşi depun dosare de pensionare anticipată putem să afirmăm, fără teama de a greşi, că ne îndreptăm într-o direcţie total greşită şi că, vorba cântecului, sub noi bicicleta nu mai are demult lanţ.

Cine mai alimentează bugetul de stat?

Populaţia activă a judeţului nostru era, în 2009, de 220.800 de persoane din totalul de 615.000 de locuitori, potrivit informaţiilor care ne-au fost oferite de conducerea Institutului Judeţean de Statistică Galaţi.

Cifra nu poate să se modificat prea mult în ultimele cinci luni, aşa că o considerăm actuală.

Dintre cei 220.800 de gălăţeni, la finele lui aprilie, 25.244 erau şomeri.

Rămân deci 195.556 de gălăţeni care să îşi asume rolul lui Atlas şi să ţină spânzurat pe umeri, prin contribuţiile plătite, bugetul de stat.

Din nefericire, după cum ne-a informat directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea, la finele lui aprilie doar 103.130 de persoane munceau în judeţ, cu contract de muncă.

Restul, probabil, muncesc la negru, au plecat unde au văzut cu ochii sau pur şi simplu sunt şomeri care au ieşit din evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi. 

Carevasăzică, mai bine de jumătate dintre puţinii gălăţeni apţi de muncă stau pe tuşă şi implicit nu plătesc nicio contribuţie către stat.

Cu alte cuvinte, circa o şesime dintre cei 615.000 de gălăţeni dau bani statului, în timp ce alţi peste 420.000 doar primesc sub diferite forme: pensii, alocaţii, ajutoare de şomaj, indemnizaţii etc.   

Circa un sfert dintre gălăţeni sunt pensionari

Potrivit datelor Casei Judeţene de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CJPAS), în aprilie au primit pensie de stat sau de agricultor 147.245 de gălăţeni.

Acestora li se mai adaugă şi cei care primesc pensii speciale, dar al căror număr nu este, din câte înţelegem noi, atât de mare încât să influenţeze datele problemei.

Totuşi, cuantumul plătit pentru „pensionarii speciali” este unul însemnat, dat fiind că vorbim şi despre pensii care sar cu mult peste 10.000 de lei lunar.

Mai mult, numărul celor care şi-au depus dosar de pensionare anticipată a crescut la 169 în luna mai, faţă de doar 105, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Se grăbesc oamenii să prindă pensia după legea actuală, ca să nu se trezească peste câtva luni cu vreo surpriză.

Peste o treime, asistaţi sociali

La finele lui aprilie, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) plătise drepturi băneşti către nu mai puţin de 168.595 de persoane (dacă e să le excludem pe cele 104.395 care primesc ajutor de încălzire, deci sunt asistate doar câteva luni pe an).

E lesne de observat, deci, că iarna peste o treime dintre gălăţeni sunt asistaţi sociali.

Cifrele scad pe parcursul anotimpurilor mai calde, dar numărul celor care încasează ajutor de la stat cu titlul de prestaţie socială rămâne ridicat.

Se rezolvă uşor: nu se poate!

Într-o astfel de situaţie, sporirea cuantumului contribuţiilor poate fi luată în calcul, dar procedând astfel s-ar putea să îngroşăm numărul celor care îşi abandonează uneltele pe câmp şi îşi iau lumea în cap!

Soluţia de bun simţ ar fi creşterea numărului de contribuabili. Numai că angajatori gălăţeni care să creeze locuri de muncă în acest moment nu prea există.

Şi nici aleşii noştri nu vin cu sfaturi de ieşire din această criză! După cum vă informam şi în ediţia de ieri a ziarului nostru, o treime dintre gălăţeni absolvă o formă de învăţământ doar ca să ajungă să se înscrie la şomaj.

Iar acestea sunt doar cifrele oficiale. Colţii pe care îi rânjeşte la noi realitatea zilei de mâine sunt încă mult mai ascuţiţi.

Din nefericire, în ciuda existenţei măsurilor de protecţie socială şi a unor aşa-zise măsuri de ieşire din criză, gălăţenii trăiesc din ce în ce mai prost şi învăţă o lecţie grea: poţi să fii un bun profesionist, să munceşti din greu, să ai talent şi totuşi să ajungi la mila unui stat care se gândeşte să taie din ajutoarele sociale.

Poţi, de asemenea, să nu ai nici măcar ocazia să îţi întinzi aripile, după absolvire.

Într-o atare harababură, un lucru e cert: dacă vom continua în acest ritm, riscăm să sfârşim striviţi sub propria noastră greutate.

Şi nu se arată deocamdată nimeni care să ne ajute să batem ritm diferit.     

Citit 1432 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.