Când s-ar putea aplica măsurile de austeritate?

Când s-ar putea aplica măsurile de austeritate?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, ne-a explicat procedura care, potrivit legii, trebuie parcursă, în cazul asumării răspunderii guvernamentale (vezi FOTO).

Potrivit oficialilor guvernamentali, pe 7 iunie ar trebui să aibă loc asumarea răspunderii Guvernului pe cele două legi aprobate duminică, astfel încât până pe 20 iunie să fie îndeplinite toate formalităţile, iar legile să se aplice începând cu 1 iunie (?!).

Termenul este prevăzut în scrisoarea de intenţie adresată FMI, iar de respectarea acestei condiţii depinde eliberarea unei noi tranşe de bani din împrumutul contractat, mai susţin oficialii guvernamentali.

Însă, oricâtă grabă ar avea Guvernul, o lege nu se poate aplica retroactiv. De altfel, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a recunoscut acest lucru şi a spus că dacă noua lege va fi publicată pe 15 sau 20 iunie, în această lună, pensionarii vor lua aceleaşi pensii ca şi până acum, având în vedere că plata acestor drepturi se face lunar, de pe data de 16.

Cât priveşte reducerea cu 25 la sută a salariilor, ministrul Muncii a avansat ideea potrivit căreia diminuarea să se aplice pentru jumătate de lună, adică pentru zilele cuprinse între data promulgării şi finalul lui iunie.

Însă, în condiţiile în care ministrul Muncii, Mihai Şeitan, s-a distins, în ultima perioadă de timp, prin declaraţii confuze şi contradictorii, cele prezentate mai sus nu pot fi luate decât pe post de … teorie.            

Ce scrie la lege?

Potrivit lui Mircea Toader, primul pas s-a şi realizat ieri, în şedinţa Biroului Permanent al celor două camere ale Parlamentului. 

„Biroul Permanent stabileşte data când se citesc cele două legi. Ele vor fi citite în aceeaşi zi, la ore diferite, o oră pentru legea privind pensiile şi cealaltă privind măsurile luate în domeniul bugetar. După ce sunt citite, se stabileşte de către Biroul Permanent cât timp se lasă pentru depunerea de amendamente”.

„Parlamentarii, conform Constituţiei şi modului de organizare, au dreptul să depună amendamente, de regulă trei zile, după care Guvernul discută dacă introduce sau nu aceste amendamente. După acest moment, se dă o nouă citire proiectului de lege, după care urmează cele trei zile în care se poate depune moţiunea de cenzură”.

„În 5 zile de la depunerea moţiunii loc dezbaterea şi votul acesteia. Dacă moţiunea nu trece, legile intră direct la promulgare, însă cu rezerva că în termen de trei zile de la vot, ele pot fi  atacate la Curtea Constituţională”, ne-a declarat Mircea Toader.

Un calendar ipotetic

Aşadar, în termenul optimist în care Guvernul acceptă o parte din amendamentele parlamentarilor, iar moţiunea de cenzură nu trece, cele două legi nu au cum să fie promulgate mai devreme de sfârşitul acestei luni.

Scenariul pe care l-am făcut (şi pe care vi-l prezentăm mai jos) a luat în calcul posibilitatea ca prima citire a legilor să aibă loc pe 7 iunie, dar şi probabilitatea ca partidele din opoziţie să folosească termenul maxim de zile permise pentru fiecare caz în parte, pentru diferitele căi de atac, în încercarea de a amâna cât mai mult aplicarea celor două legi.

Presupunând că luni, 7 iunie, se citesc cele două legi în Parlament, 10 iunie ar fi termenul limită până la care parlamentarii pot depune amendamente.

Vineri, pe 11 iunie, Guvernul ar putea să îşi însuşească unele amendamente (dând astfel dovadă de bună credinţă faţă de demersul opoziţiei). Dacă se va întâmpla aşa, o nouă citire a legilor va avea loc în Parlament luni, 14 iunie.

Până pe 17 iunie se va scurge timpul în care opoziţia va depune moţiunea de cenzură, deja anunţată de PSD şi PNL. În termen de 5 zile, ea trebuie dezbătută, deci, cel târziu, pe 24 iunie.

Dacă moţiunea nu va trece de votul Parlamentului, cele două legi vor merge la promulgare, probabil a doua zi, pe 25 iunie. Însă, ele nu pot fi promulgate decât după 3 zile, timp în care pot fi atacate la Curtea Constituţională.

Deci, legile pot fi promulgate abia pe 30 iunie, sau cel mai probabil, pe 1 iulie!

Citit 932 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.