Învăţământul suferă de la un capăt la altul

Învăţământul suferă de la un capăt la altul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Inspectorii şcolari n-au de ce să fie invidiaţi de alţi colegi de-ai lor * Nici ei nu câştigă din cale-afară de bine *

În învăţământ, salarii derizorii pe toată linia, chiar şi înainte de preconizata reducere cu 25 la sută.

Deşi au responsabilităţi de evaluare a activităţii cadrelor didactice şi de monitorizare a instituţiilor de învăţământ, o parte dintre inspectorii şcolari câştigă mai puţin decât unii contabili de şcoală.

Cu gradaţie de merit, contabilii pot încasa chiar şi 4.700 de lei, cum aţi mai putut citi în „Viaţa liberă”. Asta în timp ce un inspector şcolar de specialitate poate câştiga, dacă are şi vechime mare, mai puţin de 3.000 de lei.

Inspectorul general, aproape 1.500 de lei

Conform datelor făcute publice chiar pe siteul www.isj.gl.edu.ro/noutati,  şeful ISJ Galaţi primeşte mai puţin decât orice alt inspector de specialitate cu normă întreagă.

Pentru că nu are vechime la catedră şi nici grad didactic (aşa reiese din detaliile prezentate), profesorul Doru Resmeriţă este plătit pentru activitatea de la ISJ cu 1.428 de lei net.

Conform declaraţiei de venit depuse în 2009, inspectorul general se mai bazează pe venitul obţinut din activitatea unei societăţi gălăţene de consultanţă, la care deţine dividende.

Din spusele sale, acesta ar fi singurul venit suplimentar; la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos”, unde mai predă îndeplinindu-şi obligaţia de catedră, „Deşi mai ţin cursuri la facultate, nu încasez nimic, nu sunt pe statele de plată”, susţine acesta.

Tot vechimea dictează

Profesor cu gradul didactic I, cu o vechime între 14 - 18 ani şi gradaţie 4, inspectorul şcolar general adjunct Laura Marin este plătită cu 2.373 de lei.

Omologul său, Onuţ Atanasiu, profesor tot cu grad didactic I, dar cu o vechime ceva mai mică la catedră, primeşte „în mână” 2.183 lei.

Doar patru inspectori de specialitate din învăţământul gălăţean încasează 2.839 de lei, în condiţiile în care toţi lucrează în sistem de mai bine de trei decenii şi au gradul didactic I. Aceştia primesc cele mai mari salarii de la ISJ Galaţi.

Alţi patru inspectori, care numără între 25 şi 30 de ani în învăţământ, sunt plătiţi pentru munca lor cu 2.704 lei.

Tot diferenţiat în funcţie de vechime, unul singur primeşte 2.649 lei, iar un altul 2.535. Restul au lefuri cuprinse între 2.100 şi 2.500 de lei iar cei care sunt încadraţi pe jumătate de normă, înjumătăţite.

Deţinătoarea funcţiei de director la Casa Corpului Didactic (CCD) Galaţi, funcţie asociată celei de inspector şcolar general adjunct, ia în mână mai mult decât cei doi inspectori cu acelaşi rang de la ISJ.

Victoria Movileanu s-a format ca profesoară de română, are gradul didactic II şi, din datele preluate de la CCD, încasează lunar 2.550 de lei.

Obligaţia de catedră, neremunerată

Veniturile inspectorilor şcolari nu se rotunjesc decât în cazuri particulare cu încasări din alte surse.

„Inspectorii şcolari au obligaţia de catedră de 2 ore (săptămânal, n.r.), deci nu sunt remuneraţi în plus. Doar dacă o cere situaţia, un inspector şcolar poate lua toate orele de la o clasă, fiind plătit suplimentar. Nu ştiu dacă sunt cazuri de acest fel”, ne-a declarat Nicoleta Crînganu, inspector şcolar de limba şi literatura română, responsabil de relaţia cu mass-media la Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi.

Altfel spus, inspectorii şcolari n-au de ce să fie invidiaţi de alţi colegi de-ai lor, pentru că, la fel ca peste tot în Educaţie, nici ei nu câştigă din cale-afară de bine.

Citit 1475 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.