Şcoală în regim de frecvenţă redusă

Şcoală în regim de frecvenţă redusă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Examene în timpul săptămânii, greve ale profesorilor, starea vremii şi gripa porcină sunt principalele cauze ale scurtării anului şcolar *

Fie că au vrut, fie că nu, în acest an şcolar, elevii au mâncat chiulangită cu polonicul. Grevele dascălilor, examenele naţionale organizate în timpul anului, dar şi recesiunea economică, gripa porcină, alegerile prezidenţiale, ori pur şi simplu vremea nefavorabilă au dat peste cap programul elevilor şi al profesorilor.

Oficial, majoritatea orelor astfel pierdute s-au recuperat. Neoficial, zăpăceala generalizată s-a resimţit, în proporţii diferite, în fiecare cancelarie şi în fiecare sală de clasă.

În jur de 90.000 de elevi şi copii de grădiniţă din judeţul Galaţi încheie, săptămâna aceasta, dacă nu cel mai dezorganizat an şcolar din ultimii 20 de ani, atunci cu siguranţă pe cel mai scurt.

Primul semestru

Parcă mai mult decât în alte perioade, protestele cadrelor didactice şi ale celorlalţi angajaţi din şcoli s-au ţinut lanţ. Pe 5 octombrie, o parte dintre profesorii gălăţeni au făcut grevă japoneză (dacă nu au organizat activităţi de Ziua Educatorului, au intrat la cursuri fără să predea).

Pe ici, pe colo, în unele instituţii de învăţământ, unde s-au organizat alegerile prezidenţiale, atât după turul din 22 noiembrie, cât şi după cel din 6 decembrie, activitatea cu elevii a fost perturbată, cel puţin în primele ore ale dimineţii de luni. Asta chiar dacă, oficial, acest lucru a fost negat.

Tot în noiembrie şi decembrie, bugetarii din şcoli şi-au pus salariile în slujba ţării, luându-şi, evident, forţat, concediu fără plată. Odată cu ei, elevii şi-au primit porţia de libere. Cu recuperarea materiei din mers.

În ultimele două luni ale anului trecut, gripa AH1N1 şi-a făcut rondul prin câteva licee gălăţene. Grupurile şcolare „Radu Negru” şi „Marină” şi-au suspendat total cursurile, timp de mai multe zile, iar la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” şi la Colegiul Economic „Virgul Madgearu” s-au închis una sau două clase. Orele s-au recuperat, după un program propriu.

Al doilea semestru

Al doilea semestru a început… cu zile libere. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, s-au închis şcolile nu din cauza unei greve, ci a condiţiilor meteo.

Luni, 8 februarie, doar liceenii au făcut cursuri, însă a doua zi s-au suspendat cursurile şi în licee, nu doar în grădiniţe şi şcoli gimnaziale. În unele şcoli din satele înzăpezite, copiii nu au putut ajunge la cursuri nici în zilele următoare. De asemenea, orele s-au recuperat sâmbăta.

Proba de competenţe la română (17 - 19 februarie), cea digitală (19 - 29 aprilie) şi cea la limbile străine (31 mai - 4 iunie) au bulversat, de regulă, orarul elevilor. Examenele sunt organizate în timpul programului, cu profesori din şcoală.

La acestea se adaugă, pe 4 şi 12 mai, probele la română şi matematică din cadrul evaluării naţionale la clasa a VIII-a, organizate în cursul săptămânii, tot cu comisii la nivelul şcolii.

Zăpăceala specifică anului şcolar n-a luat sfârşit nici în ultimele zile de cursuri. Dimpotrivă, în ultimele două săptămâni de şcoală, colectivele unor cancelarii au intrat în grevă generală, maxim între 31 mai şi 4 iunie.

Recuperările pe final de an sunt tardive, cel puţin pentru elevi, dar ele figurează, de asemenea, în planul protestatarilor.

Citit 623 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.