Cum supravieţuim zilelor toride?

Cum supravieţuim zilelor toride?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fie că scăpăm de codul galben de caniculă astăzi la prânz, fie că nu,  un lucru e sigur: ne aşteaptă în continuare zile lungi şi toride de vară.

Şi cum nu puţini sunt gălăţenii care au început să aibă probleme serioase din pricina căldurii, medicii din cadrul Departamentului de Promovare a Sănătăţii al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi.

Cum facem răcoare în casă?

Potrivit specialiştilor din cadrul DJSP, dacă aveţi aer condiţionat acasă, cel mai bine ar fi să îl setaţi astfel încât să vă asigure în cameră o temperatură cu 5 grade mai scăzută decât cea de afară.

Spre exemplu: dacă afară sunt 35 de grade Celsius, iar dumneavoastră setaţi aerul condiţionat la 16 grade, aveţi toate şansele să vă îmbolnăviţi, mai ales  dacă ieşiţi de mai multe ori pe zi de la frigul din cameră în canicula de afară şi invers.

Dacă nu aveţi aer condiţionat acasă, ideal ar fi să petreceţi 2-3 ore pe zi într-un spaţiu dotat cu această facilitate, mai spun medicii de la DJSP. Bine ar fi să nu folosiţi ventilatoare atunci când temperaturile depăşesc 32 de grade.

Ca temperatura din locuinţă să nu crească excesiv, puteţi închide ferestrele expuse la soare. Ideal ar fi să aerisiţi încăperile seara târziu şi dimineaţa devreme. Nu folosiţi excesiv lumina artificială şi deconectaţi toate aparatele electrocasnice pe care nu le folosiţi în mod curent.

Ce trebuie să mâncăm şi să bem?

În perioadele de caniculă, ideal ar fi ideal să optaţi pentru un regim alimentar uşor, sărac în grăsimi şi alimente care se pot altera uşor. Consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete care să vă aducă un aport suficient de vitamine şi să vă hidrateze, în acelaşi timp.

Apa este cel mai indicat lichid cu care să vă potoliţi setea: într-o zi toridă ar trebui să beţi un pahar la fiecare 15-20 de minute şi să ajungeţi la un consum de 2 litri pe zi sau mai mult.

Deşi răcoritoare atunci când sunt reci, sucurile şi alte băuturi cu conţinut ridicat de zahăr nu vă vor potoli setea decât pentru scurt timp. Alcoolul (inclusiv berea) trebuie consumat cu moderaţie, pentru că în ciuda senzaţiei iniţiale pe care o resimţiţi, acesta deshidratează organismul şi îi diminuează capacitatea de a rezista la temperaturi ridicate.

De evitat sunt şi băuturile care conţin cantităţi însemnate de cafeină: cafeaua, cola, diverse ceaiuri etc. Dieta poate fi însă variată: spre exemplu, spun specialiştii DJSP, un pahar cu apă poate fi înlocuit cu o doză de iaurt.

Duşuri dese, haine uşoare şi multă umbră

Îi sfătuim astăzi să facă duşuri călduţe doar pe gălăţenii care au montate în case centrale termice sau boilere. Celorlalţi le spunem că trebuie să-şi piardă o mulţime de vreme (de preferinţă de mai multe ori pe zi) ca să îşi încălzească apă la aragaz şi abia apoi să se spele, cam în acelaşi mod ca la începutul secolului trecut.

Duşurile reci nu sunt recomandate, mai ales pentru cei care abia au ajuns acasă după mult timp petrecut în bătaia soarelui. Alternanţa de fierbinte şi rece poate fi chiar fatală, în cazurile nefericite.

Hainele pe care le purtaţi trebuie să fie, de preferinţă, din bumbac şi de culoare deschisă. Indiferent ce dictează trendul vestimentar, apelaţi la haine largi, care să nu încorseteze trupul şi să pună şi mai multă presiune pe acesta.

Pălăriile sau şepcile sunt indispensabile, mai ales atunci când ştiţi că trebuie să vă expuneţi la soare. N-ar strica nici o pereche de ochelari de soare cu filtre UV de cea mai bună calitate.

Sfaturi pentru copii şi vârstnici

Ambientul în care îşi petrec timpul copiii mici ar trebui păstrat la o temperatură plăcută. Dieta acestora nu trebuie modificată radical pentru că astfel ar putea apărea tulburări digestive. În familiile cu sugari, este necesară o igienă păstrată cu rigurozitate, atât în cazul copilului cât şi al mamei.

La cel mai mic semn de suferinţă al copilului sau mamei, DJSP vă recomandă să mergeţi la medicul de familie, care va stabili ce este de făcut în continuare. În cazul copiilor preşcolari se recomandă duşuri cu apă la temperatura camerei.

Vârstnicii cu precădere ar trebui să evite ieşirile în intervalul orar 11-18, să recurgă la o alimentaţie uşoară, să consume suficientă apă plată şi să nu bea alcool sau cafea, pe durata zilelor caniculare.

Igiena personală este foarte importantă, aşa că ideal ar fi ca vârstnicii să facă 4 sau chiar 5 duşuri pe zi. Evident, cei care au apă caldă.

Citit 718 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.