Colegiul „Cuza”, chiriaş de nevoie

Colegiul „Cuza”, chiriaş de nevoie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Părinţii mai multor elevi ai Colegiului Naţional „Al.I. Cuza” au venit cu jalban-n proţap la conducerea colegiului şi chiar au vrut să-şi retragă copiii de la această şcoală, pe motiv că instituţia va rămâne în curând fără sediu.

Directorul colegului, Cristian Enache, declară că s-a trezit cu mai multe asemenea solicitări, care nu aveau ca bază decât zvonuri că elevii vor trebui să înveţe în clădirea Colegiului Tehnic „Traian”.

Chirie da, sediu nou ba

Cei aproximativ 800 de elevi ai şcolii învaţă, momentan, în clădirea deţinută de Fundaţia „Caritatea”, contra unei chirii de 6.000 de euro. Contractul de închiriere expiră, e drept, pe 31 decembrie 2010, cu posibilitatea de prelungire.

După ce lucrările la campusul modern din Ţiglina II, destinat elevilor de la „Cuza”, au fost sistate din lipsa fondurilor, instituţia şcolară s-ar putea trezi exact în situaţia din bancul cu bicicleta, „care, în final, mi s-a luat, nu mi s-a mai dat”.

Campusul nu a mai primit finanţare de la Guvern 2 ani consecutiv, în 2009 şi 2010, deşi, conform graficului, construcţia ar fi trebuit dată în folosinţă chiar anul acesta.

Directorul şcolii, Cristian Enache, spune că nu s-a pus niciodată problema mutatului într-un local nou, din anul şcolar 2010 / 2011. „Doar dacă e absolut necesar această mutare ar putea să aibă loc de la 1 septembrie 2011. Dar în niciun caz aşa departe, la „Traian” şi în niciun caz nu ne pierdem personalitatea juridică”. 

Inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă admite că, împreună cu conducerea şcolii, a încercat să găsească soluţii pentru un nou local, în situaţie de avarie.

„În primul rând, nu scoatem de pe listă finalizarea lucrărilor la campus”, declară acesta, în condiţiile în care construcţia este doar la stadiu de fundaţie. Inspectorul general spune că, numai în ultimă instanţă, elevii de la „Cuza” s-ar putea muta la Şcoala nr. 7, lângă care se construieşte campusul, şi la fosta Şcoală nr. 8, din apropiere.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Nicoleta Manole, ne-a confirmat că elevii n-ar trebui să-şi facă nicio grijă. Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” este singura instituţie şcolară pentru care municipalitatea este nevoită să plătească chirie şi, în ciuda bugetului de austeritate, nu sunt probleme în asigurarea plăţii, cel puţin anul acesta.

În aşteptarea sediului modern, şi elevii, şi profesorii îşi fac propriile calcule: dacă banii de chirie (direcţionaţi tot de la bugetul de stat) ar fi fost investiţi în noua construcţie, care a înghiţit, parcă degeaba, în jur de 16 miliarde lei vechi, probabil că sediul ar fi fost gata demult…

Citit 1639 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.