Eficientizarea spitalelor sau lipsă de respect pentru pacienţi?

Eficientizarea spitalelor sau lipsă de respect pentru pacienţi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La nivel de judeţ, din spitalele gălăţene ar urma să dispară 382 din cele 3.196 de paturi *

Reducerea numărului de paturi din spitalele gălăţene s-a făcut în mod artificial, „din creion”, fără ca oficialii care au gândit-o să ţină cont de nevoile bolnavilor din judeţ! Nu o spunem noi, ci preşedintele filialei locale a Federaţiei Sanitas, Paraschiv Sălăvăstru (FOTO).

În vreme ce directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP), dr. Valentin Boldea declara pentru „Viaţa liberă” că aceste reduceri nu se vor face în defavoarea pacientului gălăţean, preşedintele Sanitas apreciază că, dimpotrivă, vom avea mult de pierdut dacă se recurge la „tăierea” numărului de paturi, în formula impusă de minister.

Şi tot preşedintele Sanitas este cel care a declarat că deplânge politizarea excesivă a Sănătăţii, stare de fapt care a ajuns să ridice piedici însemnate în calea bunei funcţionări a sistemului.     

La bolnavi mai mulţi, paturi mai puţine

„Să ne gândim doar la Spitalul de Boli Infecţioase – singurul de acest fel din judeţ – care prin acest ordin de Guvern ar urma să piardă 65 de paturi! Se va reduce cu acest prilej şi numărul de paturi din secţia de HIV-SIDA, unde incidenţa este în creştere. În ce fel s-a gândit această măsură, în interesul pacientului?”

„Apoi, Spitalul de Pneumoftiziologie va pierde cele 20 de paturi pe care le-a primit ca supliment în 2007 pentru că avea, încă de atunci, o reală nevoie de ele. Şi nu putem spune că incidenţa tuberculozei a scăzut chiar atât de mult ca să se fi schimbat nevoile acestea”, a precizat Paraschiv Sălăvăstru. 

„Spitalul Judeţean va fi însă cel mai afectat, odată cu reducerea numărului de paturi cu 110. Nu spun că la o analiză atentă nu se putea lua decizia reducerii numărului de paturi în spitalele gălăţene”.

„Dar să reduci, într-un Spital de Urgenţă, numărul de paturi alocate urgenţelor ca să le dai cronicilor … nu mi se pare o măsură înţeleaptă”, apreciază preşedintele Sanitas Galaţi.

Dr. Boldea ne oferise o explicaţie a fenomenului: se încearcă reducerea perioadei de spitalizarea şi tratarea în ambulatoriu a afecţiunilor care permit o astfel de strategie terapeutică. De-o fi una, de-o fi alta, vă putem spune cu certitudine că vremuri prea bune nu se anunţă!

O simplă contestaţie rezolvă problema?

Preşedintele Sanitas susţine că managerii spitalelor au la îndemână o soluţie simplă pentru a evita reducerea numărului de paturi din unităţile pe care le conduc:

„Se poate depune o contestaţie la acest ordin al ministrului. Spitalul de Boli Infecţioase este singurul din Galaţi care a făcut acest lucru până în acest moment. Dar mai sunt multe spitale din ţară care au formulat contestaţii de acest gen”.

Echipa „Vieţii libere” a luat deja legătura cu manageri din Sănătatea gălăţeană care au precizat că reducerile s-ar fi făcut pe bază de indicatori.

Ce-i mai rău, abia acum urmează!

După cum puteţi vedea, apele din Sănătate se tulbură pe zi ce trece, iar punctele de vedere ale sindicaliştilor sunt clar diferite faţă de cele ale conducerii sistemului.

Peste toate se va abate apropiata reducere de salarii a personalului medical, care cu siguranţă va încinge spiritele, aşa că Sănătatea are toate şansele să dea în clocot, peste doar câteva săptămâni.

Citit 925 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.