Toleranţă şi înţelegere culturală

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Elevii şi profesorii a şapte şcoli din 7 ţări se întâlnesc, timp de 2 ani, în diferite colţuri ale lumii, ca să se cunoască mai bine şi să-şi împărtăşească din frumuseţile culturale specifice locului de unde vin.

Totul se desfăşoară în cadrul proiectului „Cultural Tolerance and Undertandin” (Toleranţă şi înţelegere culturală), finanţat de Comisia Europeană prin programul Comenius „Învăţare pe tot Parcursul Vieţii”.

Proiectul este coordonat de profesorul Romeo Zamfir, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, celelalte 6 şcoli implicate fiind:

·    Agrupamento Vertical de Ponet de Sor (Portugalia),

·    Siauliu Salduves pagrindine mokykla (Lituania),

·    Navestadsskolan (Suedia),

·    Ismail Hakki Tonguc Ilkogretim Okulu (Turcia),

·    Praestemoseskolen (Danemarca),

·    Vikstranda skole (Norvegia).

Prima întâlnire a fost găzduită, anul trecut, de Turcia, în localitatea Konya, colegiul gălăţean fiind reprezentat de profesorii Cezar Gaiu, Nicolae Bătrînu şi Romeo Zamfir.

Reîntâlnirea s-a petrecut recent în localitatea Finnsnes din Norvegia, de la Galaţi mergând atât profesori (Vasile Ciuchină, Nicolae Bătrânu, Mihai Dragoş Totolici, Romeo Zamfir), cât şi elevi (Anca Maria Moscaliuc, Iulia Ioana Enache, Milena Maria Mistodie, Ioana Teodor, Iris Mara Mergeanu şi Mihaela Mihăilă).

Aceştia din urmă  le-au vorbit colegilor din celelalte ţări despre şcoala românească, au povestit cum îşi petrec timpul liber şi au prezentat obiceiurile sau modul lor obişnuit de viaţă.

Pe lângă întâlnirile de lucru, extrem de bine organizate prin eforturile profesorului Harald Heitmann şi ale profesoarei Wibeche Svegre, oaspeţii au vizitat diferite instituţii, dar au cunoscut îndeaproape şi modul de viaţă al norvegienilor, fiind cazaţi la familii din localitate.

După vizita în câteva şcoli din Norvegia, profesorul Vasile Ciuchină a comparat diferenţele: „Finanţarea educaţiei este mult mai consistentă decât în România, numărul de copii de la clase este mai mic, în zonele slab populate ajungând doar la 7 elevi, iar programa şcolară este mai aerisită”. 

Următoarea destinaţie a partenerilor europeni este Galaţiul. Până la vizita programată în luna octombrie, schimburile de idei se petrec pe siteul oficial al proiectului, www.ctu.ro.

Citit 1537 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.