În ultimii 10 ani, o cercetare finalizată cu NUP, la bacalaureat

În ultimii 10 ani, o cercetare finalizată cu NUP, la bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trei foşti inspectori şcolari generali gălăţeni declară că, exceptând un singur caz, în ultimii 10 ani, organele abilitate din Galaţi nu au motive de verificare sau de cercetare a examenului de bacalaureat sau al celui de titularizare.

În această perioadă, conform datelor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi desfăşoară o verificare de amploare legate de o serie de plângeri privind evaluarea la cele două examene desfăşurate în 2009.

Trei şefi, o singură suspiciune

Profesorul Vasile Ciuchină, director al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, şef al ISJ între 1998 - 2001 şi pe o scurtă perioadă în 2009, spune că niciunul dintre cele două examene nu a fost subiectul unui asemenea tip de cercetare, „chiar dacă procentajele de promovabilitate au fost de peste 70 la sută”.

Nici după 2001, în perioada cât la conducerea ISJ a venit profesorul Simion Ştefan nu au fost incidente investigate de poliţişti sau de procurori.

„Doar Ministerul Educaţiei a întreprins acele verificări prin sondaj ale lucrărilor, aşa cum se procedează de obicei. Dar nu s-a descoperit nimic”, ne-a precizat Simion Ştefan.

Fosta inspectoare şcolară generală Iuliana Tania Bogdan, momentan vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, afirmă că, în timpul mandatului său, poliţiştii au făcut o cercetare, la unul dintre examenele de bacalaureat.

Investigaţiile erau legate de proba de matematică, la unul dintre centrele gălăţene de examen, însă investigaţiile s-au finalizat cu NUP (neînceperea urmăririi penale).

Cazuri în ţară

Printre cele mai răsunătoare cazuri de fraudă la un examen naţional a fost cel de la bacalaureatul din 2008, din judeţul Maramureş. Atunci, directoarea unui liceu din Sighetu Marmaţiei a fost arestată pentru 29 de zile. Directoarea a recunoscut că a adunat sume de bani de la candidaţi, pentru a le facilita acestora promovarea bacalaureatului.

Conform Newsin, DNA a început urmărirea penală şi împotriva elevilor care au susţinut bacalaureatul la respectivul centru de examen. Sursele DNA au confirmat la momentul respectiv că este vorba despre 126 de elevi învinuiţi de cumpărare de influenţă şi despre 40 de profesori acuzaţi că ar fi luat mită pentru a le da note de trecere liceenilor.

Aceştia din urmă ar fi plătit, fiecare, câte 1.000 de lei pentru a promova examenul.

Citit 1017 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.