Vă chinuie durerile de cap?

Vă chinuie durerile de cap?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu e de glumit cu durerile de cap! * Dacă disconfortul e pasager, v-aţi putea rezolva problema cu ajutorul farmacistului * În caz contrar, un consult medical este obligatoriu * Problema ar putea fi una minoră, legată de stilul de viaţă, dar şi una deosebit de gravă, cum ar fi o afectare tumorală *

Prea puţini sunt gălăţenii care pot afirmă cu tărie că n-au suferit nici măcar o singură dată cumplit din cauza unei dureri de cap care apăruse din senin şi care nu se mai dădea dusă. Evident, în cazul în care astfel de evenimente neplăcute sunt pasagere, problema s-ar putea rezolva ţinând cont doar de sfatul farmacistului dumneavoastră.

Totuşi, în cazul în care durerile - fie ele intense sau difuze - se instalează din ce în ce mai des şi cedează tot mai greu, ar trebui să beneficiaţi de un consult medical riguros şi eventual de investigaţii imagistice de înaltă performanţă, dacă specialistul care vă examinează hotărăşte acest lucru.

De ce apare cefaleea?

Cauzele care pot duce la apariţia durerilor de cap sunt multiple şi complexe. La baza instalării cefaleei ar putea sta, la fel de bine, o simplă contractură a muşchilor gâtului, o afecţiune încă nediagnosticată sau o tumoare cerebrală.

Într-o atare situaţie, singurii care vă pot lămuri cu privire la cauzele durerilor de cap care vă tulbură confortul zilnic sunt medicii specialişti, aceiaşi care vor stabili şi care este strategia terapeutică potrivită pentru ameliorarea sau vindecarea problemei dumneavoastră.

Putem însă să vă oferim câteva repere. Durerile de cap care debutează brusc, mai ales atunci când sunt însoţite de febră uşoară, pot indica faptul că suferinţa dumneavoastră este cauzată de o infecţie locală, cum ar fi o sinuzită, o faringită sau o otită - cazuri în care medicul ORL-ist este cel mai în măsură să vă examineze şi să vă trateze.

Există, însă şi dureri de cap care se instalează progresiv şi care cedează destul de greu. Acestea pot fi cauzate, printre altele, de stres emoţional, de probleme de familie, de serviciu şi chiar de şcoală.

De altfel, vârsta la care debutează afecţiunile favorizate de stres a scăzut alarmant. În rândul pacienţilor gălăţeni s-au înregistrat şi cazuri de cefalee, dar şi de psoriazis dezvoltate pe fond de stres chiar şi la copii din clasele primare.

În cazul migrenelor - poate cele mai cumplite dureri de cap, care pot dura şi până la 48 de ore - s-a constat că factorii ereditari contează. Cu alte cuvinte, în aproape 90 la sută din cazuri, migrena afectează mai mulţi membri ai aceleiaşi familii, atât părinţi, cât şi copii.

Stilul de viaţă face diferenţa

Dacă de stresul vieţii moderne nu ne prea putem feri, un stil de viaţă sănătos şi ordonat ne-ar putea ajuta să împiedicăm apariţia durerilor de cap. Spre exemplu, medicii sunt de acord că amânarea la nesfârşit a meselor zilnice le poate provoca unora dintre pacienţi dureri de cap.

Şi consumul excesiv de alcool este o cauză binecunoscută a instalării unor dureri de cap chinuitoare, însoţite de febră uşoară şi de stări de greaţă. Hipertensiunea arterială poate cauza dureri de cap, la fel cum o pot face şi stările depresive.

Ideal ar fi, de asemenea, să nu vă modificaţi brusc obiceiurile legate de somn, pentru că şi aceste schimbări vă pot da, la propriu, dureri de cap.

Studii recente au relevat faptul că pe fumătorii pasionaţi suferă mai frecvent de cefalee - tip de durere de care se plâng foarte des şi fumătorii pasivi.

Ambientul care ne îmbolnăveşte

Durerile de cap pot fi provocate şi de mirosurile foarte puternice emanate de anumite substanţe chimice (includem aici şi deodorantele şi parfumurile, fie ele şi de bună calitate), dar şi de anumiţi alţi alergeni în prezenţa cărora organismul dumneavoastră reacţionează violent.

De vină ar mai putea fi, spre exemplu, odorizantul de cameră, lumina foarte puternică, nivelul nepotrivit al umidităţii din aer sau nivelul crescut de zgomot la care vă expuneţi.

Evident, factorii care duc la durerile de cap sunt mult mai numeroşi şi includ chiar prezenţa tumorilor cerebrale. Tocmai de aceea, în cazul în care durerile reapar, indicat ar fi să vă programaţi la un control la cabinetul medicului de familie.

Citit 857 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.