650 de absolvenţi nu vor la liceu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproape 650 de elevi gălăţeni care au terminat gimnaziul în acest an nu s-au gândit la continuarea studiilor la liceu ca la o opţiune viabilă de viitor. Conform ierarhiei judeţene de admitere, în 2010 au absolvit gimnaziul aproximativ 5500 de tineri.

Restul până 6033 (câţi au suţinut evaluarea naţională în clasa a VIII-a) fie sunt corigenţi ori repetenţi, fie nu şi-au încheiat situaţia şcolară din diverse alte motive.

Dintre cei aproape 5.500 de absolvenţi care au avut posibilitatea să-şi completeze fişele de opţiuni pentru un loc în clasa a IX-a, doar în jur de 4.850 au făcut acest lucru.

De altfel, de câţiva ani încoace, numărul celor care finalizează clasa a VIII-a, dar care nu mai continuă învăţământul obligatoriu până la sfârşitul clasei a X-a se menţine în jurul aceleiaşi cifre.

Nici cadrele didactice nu ştiu ce se întâmplă cu toţi aceşti tineri – dacă pleacă din ţară, dacă se înscriu la seral sau la frecvenţă redusă pentru a putea munci, dacă abandonează cu totul ideea de şcoală şi se apucă de altceva ori dacă renunţă la liceu doar din cauză că familia nu îi poate susţine financiar.

Încă două etape de repartizare

Cert este că ei au în continuare posibilitatea să ocupe un loc la liceu, învăţământul de zi, la următoarele două etape de repartiţie computerizată.

După prima etapă de repartizare au rămas libere în jur de 1.500 de locuri la liceu. La aceste etape pot participa şi elevii rămaşi nerepartizaţi după prima etapă (112), elevii care vor trece examenele de corigenţe sau îşi vor încheia situaţia şcolară pentru clasa a VIII-a.

În jur de 1500 de locuri libere

* În Tecuci s-au ocupat toate clasele a IX-a 

După prima etapă a repartizării locurilor de liceu, nu au mai rămas locuri decât la instituţiile de învăţământ din Galaţi, Târgu Bujor, Culdabi şi Corod. Ca şi în alţi ani, liceele din Tecuci nu mai au disponibil nici un loc pentru etapele următoare de repartizare.

La diferite profiluri şi specializări, au mai rămas locuri libere la colegiile tehnice „Paul Dimo” şi „Traian” şi la grupurile şcolare „Anghel Saligny”, „Gheorghe Asachi”, „Radu Negru”, „Simion Mehedinţi”, Industrial de Marină, Industrial Metalurgic şi Industrial Transporturi Căi Ferate, toate din municipiul Galaţi.

De asemenea, mai sunt locuri la grupurile şcolare din Târgu Bujor şi din Culdabi şi la Şcoala de Arte şi Meserii Corod.

Citit 773 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.