50 de copii au şansa unui viitor mai bun

50 de copii au şansa unui viitor mai bun
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viitorul nu se arată deloc luminos pentru copii care cresc în familii defavorizate, în grija unor părinţi săraci, needucaţi, adesea alcoolici şi violenţi. Tocmai pentru a-i smulge din această lume cenuşie şi lipsită de speranţă există Fundaţia „Împreună”, cu sediul în incinta Grupului Şcolar Metalurgic.

Zilnic, în timpul anului şcolar, vin aici 50 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, care au o ocazie unică: aceea de a vedea că de ceea ce învaţă acum depinde viitorul pe care au ocazia să şi-l clădească, în ciuda condiţiilor în care sunt obligaţi să trăiască.

Detalii ne-au oferit vicepreşedintele fundaţiei, Daniela Strat, dar şi Ionica Rădună, asistent social şi Geta Chirilă, instructor educativ. 

Şcoala de lângă şcoală

„În timpul anului, dimineaţa vin copiii mai mari, de gimnaziu, care îşi fac lecţiile aici şi au ocazia să participe la tot felul de activităţi educative. După amiaza cu toţii pleacă la şcoală şi vin cei mici, care tocmai şi-au terminat orele”, ne spune vicepreşedintele fundaţiei.

„Ne bucurăm să vedem că le foloseşte ajutorul pe care îl primesc aici. Din 50, am avut în acest an doar două cazuri de repetenţie. Nu se pot rezolva chiar toate problemele deodată. În cazul celor mai mulţi, însă, am înregistrat o îmbunătăţire a mediilor chiar şi cu două-trei puncte”, ne spune instructorul educativ, Geta Chirilă. 

„Ba, uneori mai trebuie să ne luptăm nu doar cu prejudecăţile colegilor, ci şi cu cele ale cadrelor didactice. Chiar am avut de curând o discuţie cu un învăţător, căruia a trebuit să-i explicăm că nu e vina copilului că are hainele murdare sau că părinţii nu l-au învăţat cum să îşi întreţină igiena personală”.

O mare familie pentru copii şi părinţi

„Am avut şi situaţii în care discuţiile noaste şi ale psihologului nostru voluntar cu părinţii n-au dat rezultate bune. Spre exemplu, am avut un caz în care tatăl – singurul părinte al copiilor - era alcoolic. Degeaba am vorbit şi noi şi cei de la Protecţia Copilului cu el. Până l-a urmă nu s-a mai găsit altă cale decât destrămarea familiei”.

„Ba chiar era o vreme când psihologul nostru făcea şi planning cu părinţi. Am împărţit o groază de prezervative. Am avut, însă, de-a face şi cu părinţi care aici ne dădeau dreptate, iar ajunşi acasă procedau tot cum credeau ei de cuviinţă”, îşi aminteşte asistentul social Ionica Rădună.

Puşculiţele cu vise

Tot Ionica Rădună ne dă detalii despre unul dintre proiectele pe care le au în derulare acum şi în care sunt implicaţi atât părinţii cât şi copiii.

„Copiii vin cu banii lor de buzunar şi îi pun fiecare în borcanul lui. Sunt un fel de puşculiţe. Când am început proiectul, odată cu primii bani copiii şi-au pus în borcane şi câte un bilet pe care şi-au scris o dorinţă pentru care economisesc”.

„Iar acum aduc, de câte ori pot, bani pe care îi pun singuri în borcanele lor, în speranţa că îşi vor împlini visul. Nici eu nu ştiu ce au scris pe bilete. Va fi o surpriză şi pentru noi”.

Tot Fundaţia „Împreună” desfăşoară cursuri de planificare a bugetului familiei la care participă şi copiii, dar şi părinţi.

Nevoi mari cu bani puţini

Fundaţia „Împreună” primeşte o finanţare din partea autorităţilor locale în valoare de 66.500 de lei anual. Acestor fonduri li se adaugă şi finanţarea din partea Fundaţiei „Principesa Margareta”, importantă, dar insuficientă pentru a asigura toate nevoile de dezvoltare ale fundaţiei gălăţene.

„Am reuşit să obţinem nouă calculatoare, cu ajutorul cărora am dotat o sală de informatică. Alte şase calculatoare sunt pe drum. Vom încerca să contractăm şi fonduri europene, dar aici avem ceva probleme, pentru că ne trebuie nişte bani cu care să desfăşurăm activităţile de început. Şi momentan nu avem aceşti bani. Dar căutăm o soluţie”, conchide vicepreşedintele Fundaţiei „Împreună”, Daniela Strat. 

Cu cât fundaţia se va dezvolta mai repede, cu atât va creşte numărul copiilor defavorizaţi care beneficiază de o astfel de şansă la o viaţă mai bună. E şi nevoie, pentru că tot mai multe familii cu mulţi copiii care reuşeau totuşi să îşi poarte de grijă au ajuns în sapă de lemn, în ultimii ani.

Citit 675 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.