La Folteşti – ghinion! – a fost câştigat un proiect

La Folteşti – ghinion! – a fost câştigat un proiect
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria ar trebui să concedieze… ca să angajeze

„Proiectul s-a terminat de două luni, dar acuma trebuie finalizat”, ne-a spus primarul comunei Folteşti, Alexandru Dinu (FOTO), cu povara unui dosar enorm, cât un copil, în braţe: are cel puţin două kilograme!

„Acolo mai am încă 47 de bibliorafturi, care, toate, trebuie completate. Nu vă închipuiţi câtă hârţogărie e în Uniunea Europeană! Unele documente trebuie să le fac în şase exemplare, că unul rămâne la Primărie, unul îl trimit la ADR Galaţi, una la Agenţia de la Brăila, unul la Constanţa, unul la Bucureşti şi unul la…”.

„Dumnezeu îţi dă, da’ nu-ţi pune şi-n traistă!”, spune proverbul. În cazul nostru, UE a dat: două autogunoiere ca-n filmele americane (una compactează gunoi, alta, pentru iarbă, bălării, crengi), două prese de compactat deşeuri, două motostivuitoare, un încărcător-descărcător, care poate şi decolmata şanţurile, 125 de eurocontainere…

Cele 1.400 de pubele cumpărate din banii europeni câştigaţi prin acelaşi proiect de finanţare europeană au fost repartizate deja în mare parte sătenilor (266 pubele au rămas de rezervă, în magazie), dar hârtiile necesare se adună într-un maldăr înfricoşător de dosare, că aşa-i la UE!

Cinci oameni au lucrat la proiect: secretarul, contabila, asistentul, managerul de proiect şi primarul – reprezentantul legal. 

Avem ce, n-avem cu cine!

Putem spune că primarul a avut… ghinion de a câştigat proiectul: are cu ce să facă treabă, dar nu are cu cine! Căci, ceea ce UE dă cu o mână, Guvernul ia cu celelalte: frumuseţile de maşini câştigate aşteaptă pe cineva care să le exploateze, dar reducerile de personal cerute de Guvern în administraţia publică dau, iată, peste mână unei activităţi nou create, care ar aduce civilizaţie occidentală într-o comună.

„Am voie numai 22 de persoane în organigramă – ne explică primarul schema Primăriei. Se cer 22, exact 22 am. Deci n-am voie să mai angajez acum un şofer şi un manipulant! Dar cum să car gunoiul, dacă nu-mi dă voie organigrama?!”. 

În cazul comunei Folteşti, angajaţii din administraţie sunt „tandea pe mandea” faţă de grila prevăzută de Guvern: Primăria nu s-a lăcomit la angajări multe, ca prin alte părţi. „Dar trebuie să dau pe cineva afară ca să angajez şofer şi un manipulant!”

Guvernul nu rămâne… însărcinat!

Dar problemele de personal, pe fondul reducerilor cerute, sunt şi mai speciale… „Casiera a născut şi n-am voie să angajez în loc, acum e gravidă contabila şi o inspectoare… La 1 septembrie pleacă contabila, inspectoarea – la 1 octombrie… Dar cu legea asta a lui Boc, n-ai voie să angajezi!”.

Primarul face demersuri către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici pentru a se ţine cont că sunt funcţii unice, dar nu are prea mari speranţe.

Cum Guvernul nu a rămas niciodată… însărcinat, cum să creadă administraţiile care trec prin astfel de situaţii? Şi ce să faci, să nu mai angajezi femei? Ar fi discriminare!

Înainte, sătenii se mai învoiau pentru păşunat la schimb ori alte foloase, dar vremurile i-au făcut pe toţi pragmatici: vor un salariu… De unde?

Citit 2304 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.