Victimele caniculei, la Urgenţe

Victimele caniculei, la Urgenţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii care se expun prea mult la soare sau fac abuz de aerul condiţionat ajung la spital * Zilnic apar noi cazuri de infarct miocardic *

Nivelul ridicat al mercurului din termometre din primele zile ale lunii august i-a afectat pe gălăţenii care s-au expus imprudent de mult la soare ori, dimpotrivă, la aerul condiţionat.

Medicii de la serviciul de Primire Urgenţe au fost nevoiţi să facă faţă unui val de pacienţi care au acuzau ameţeli şi stări de slăbiciune cauzate de caniculă şi deshidratare.

„Aşa cum era de aşteptat, în aceste zile extrem de călduroase a crescut numărul de cazuri a celor care au venit la spital acuzând simptome secundare expunerii la căldură. Majoritatea pacienţilor care s-au prezentat la spital cu stări de leşin, sincope sau pierderi ale cunoştinţei pe stradă consumaseră mai puţin de un litru de apă pe zi”.

„Populaţia trebuie să înţeleagă că în această perioadă este foarte important să se hidrateze foarte bine, că trebuie să consume cel puţin doi litri şi jumătate pe zi, că trebuie să consume fructe şi legume şi să evite expunerea la soare mai ales între orele 11,00 şi 18,00”, recomandă purtătoarea de cuvânt a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. Lucica Grigorică.

Prea cald sau prea rece

În ciuda îndemnurilor medicilor de a ne proteja pe vreme de caniculă repetate şi argumentate zilnic, multe persoane ajung totuşi la spital din cauza aceloraşi greşeli. Din păcate, unele foarte grave.

„Printre cei mai afectaţi sunt vârstnicii şi mai ales pacienţii cardio-vasculari. Aceasta din cauză că deshidratarea duce la o hemoconcentrare a sângelui - sânge gros, mai simplu vorbind - astfel încât pacienţii cu risc cardiovascular sunt predispuşi infarctului miocardic”.

„Practic nu a existat gardă la cardiologie, în ultimele zile, fără cazuri de infarct miocardic acut, unele dintre ele cu o gravitate extremă”, a mai declarat reprezentata Spitalului de Urgenţă.

La polul opus sunt cei care se îmbolnăvesc din pricina excesului de aer condiţionat. Multe persoane se prezintă la Urgenţe tocmai din cauza expunerii îndelungare la temperaturi mult mai scăzute decât cele de afară, acuzând simptome specifice gripei.

„Trecerea de la o temperatură foarte crescută în exterior la o temperatură foarte scăzută în interior creează probleme, astfel încât pacienţii vin cu tot felul de forme de nevralgii intercostale, cu sindromuri pseudo-gripale şi cu rinoree”, a mai spus doctoriţa Grigorică.

Aceasta le recomandă celor care folosesc aerul condiţionat ca diferenţa de temperatură din interior şi cea din exterior să fie de maxim 5-7 C°.

Citit 602 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.