Prea multă sare dăunează grav sănătăţii

Prea multă sare dăunează grav sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi putem afirma la unison că mâncarea nesărată ar tăia într-o clipă pofta de mâncare, e bine de ştiut că excesul de sare poate cauza grave probleme de sănătate.

Dar cel mai greu de stabilit este unde anume depăşim graniţa aportului sănătos de clorură de sodiu. Majoritatea alimentelor de pe rafturile magazinelor, chiar şi cele dulci, conţin o cantitate mai mică sau mai mare de sare.

Mezelurile, brânzeturile, pâinea, prăjiturile, conserve şi multe alte preparate conţin sare,  substanţă cu rol de conservant sau intensificator al aromelor care, evident, se acumulează în organism.

Clorura de sodiu este indispensabilă organismului uman, tocmai de aceea se recomandă un consum de maxim 1-2 grame/zi care asigură necesarul zilnic al unui adult sănătos.

Statisticile arată însă că cei mai mulţi dintre noi depăşim cu mult acest prag, înghiţind de până la zece de ori mai mult. Consecinţele acestui exces bine mascat de etichetele produselor pot fi dintre cele mai grave, de la creşterea tensiunii arteriale până la apariţia bolilor cardiovasculare şi a osteoporozei.

Aceeaşi substanţă contribuie la îmbolnăvirea de cancer de stomac, cataractă, pietre la rinichi sau diabet.

Sfaturi pentru o dietă echilibrată

Pentru a ne feri de pericolul salin care ne ameninţă la orice îmbucătură trebuie să ştim mai bine ce avem în farfurie. Atât carnea cât şi legumele conţin deja sare într-o proporţie de până la zece la sută din cantitatea recomandată zilnic, pe lângă care mai adăugăm în bucătărie încă de două ori pe atât.

Lista produselor sărate, care trebuie evitate, începe cu aditivii alimentari (gen vegeta şi delicat), murăturile, muştarul şi maioneza pe care le folosim din abundenţă în alimentaţia zilnică.

Trecerea la o dietă mai sănătoasă nu se va face însă brusc, aruncând solniţa la gunoi şi înghiţind mâncăruri fade. Natura ne-a dăruit o sumedenie de arome naturale care pot compensa reducerea cantităţii de sare şi care fac adevărate minuni în bucătărie.

Plantele aromate precum oregano, busuiocul, menta, salvia, foile de dafin sau mărarul, ceapa şi usturoiul, ardeiul iute ori piperul adăugate în meniul obişnuit diminuează simţitor tentaţia sării.

Se recomandă, de asemenea, folosirea în bucătărie a uleiului, oţetului, vinului sau a lămâii care accentuează gustul natural al legumelor şi al cărnii. În concluzie, putem găti şi mânca sănătos fără să înghiţim zilnic câte un bulgăre de sare. Trebuie doar să încercăm.

Citit 964 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.