Arsurile solare - potenţial pericol de moarte

Arsurile solare - potenţial pericol de moarte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe termen lung, arsurile solare pot favoriza apariţia cancerului de piele *

Expunerea la soare este benefică, fără doar şi poate, dar numai în cazurile în care amatorii de plajă nu întrec măsura. În cazul în care vă place să vă petreceţi orele prânzului pe nisip, total indiferenţi atunci când vine vorba despre muşcătura năprasnică a soarelui, ar fi bine măcar să fiţi informaţi: arsurile pielii cu care vă veţi alege, aproape inevitabil, vă pot face viaţa tare grea.

În afara riscurilor de infecţie, zonele de piele arsă sunt mult mai expuse apariţiei cancerelor de piele - cunoscute pentru agresivitatea lor, pentru evoluţia rapidă şi capacitatea mare de a metastaza.

Primele semne

Evident, pielea expusă excesiv la soare va suferi modificări. În cazul arsurilor de gradul I - care indică afectarea straturilor superficiale ale pielii - durerea la atingere va fi moderată. Acest tip de leziuni se poate trata şi acasă, dar se recomandă totuşi vizita la medic, pentru obţinerea indicaţiilor necesare recuperării.

În cazul apariţiei unor pustule (băşici) pe piele, situaţia ar putea fi ceva mai gravă şi am puteam vorbi despre arsuri de gradul II. Tratamentul, într-o astfel de situaţie, se face doar sub supraveghere medicală strictă şi durează mult mai mult timp.

De altfel, date fiind durerile destul de severe care însoţesc afectarea profundă a pielii şi, în anumite cazuri, chiar a terminaţiilor nervoase, posibilităţile de îngrijire la domiciliu nici nu prea există. Durerile îl vor trimite cu siguranţă pe bolnav la medic.

Tratamentul la domiciliu

Deşi periculoase pe termen lung, arsurile solare de mică intensitate se pot vindeca destul de repede. Celor în cauză li se recomandă să facă frecvent duşuri cu apă la temperatură camerei şi să îşi aplice comprese umede pe zonele afectate, cu apă sau lapte. Sunt utile şi unguentele cu aloe vera.

În cazul în care disconfortul se accentuează şi apar stările febrile şi durerile de cap, puteţi cere ajutorul farmacistului dumneavoastră, care vă va putea recomanda medicamente utile care se eliberează fără prescripţie medicală.

În cazul în care leziunile sunt ceva mai severe, trebuie să evitaţi cu orice preţ agresarea porţiunii de piele afectată. De preferat ar fi ca porţiunile de piele care au suferit arsuri superficiale să nu fie acoperite de bolnav cu haine lipite de corp sau cu bandaje - acţiuni care ar îngreuna vindecarea şi chiar ar contribui la infectarea sau supra-infectarea zonei.

Dacă, în ciuda întreruperii expunerii la soare, apar episoade de greaţă însoţite de vărsături, febră ridicată şi dureri din ce în ce mai accentuate la nivelul pielii arse, trebuie să întrerupeţi orice tratament şi să vă prezentaţi de urgenţă la medic.

Şansele de apariţie a arsurilor sunt destul de mici dacă respectaţi atenţionărilor specialiştilor şi nu vă expuneţi la soare la miezul zilei. Mai ales în cazul copiilor, plaja în intervalul 10-16 este total nerecomandată.

Citit 1394 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.