Demonstraţie cu castraveţi, la grădinari

Demonstraţie cu castraveţi, la grădinari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În urma analizelor efectuate, s-a constatat că roşiile, castraveţii, ardeii şi vinetele grădinarilor gălăţeni sunt comestibile * Asta, deşi în judeţ s-au descoperit 11 kg de pesticide toxice * Reclamaţiile mătcaşilor s-au confirmat, dar paguba nu o va acoperi statul

Legumele din comunele gălăţene sunt comestibile, fără nici un dubiu!, au ţinut să transmită, ieri, prefectul şi subprefectul judeţului, către toţi consumatori, în contextul în care în urmă cu o lună, printre grădinarii din Matca (dar şi din alte comune apropiate) apăruse suspiciunea că vegetalele sunt de slabă calitate, fie din cauza seminţelor proaste, fie din cauza pesticidelor şi/sau îngrăşămintelor toxice folosite. 

Pentru a fi cât mai convingători, ambii colegi de la Prefectură au mâncat, în mod demonstrativ, castravete, ardei gras şi roşii, toate din serele legumicultorilor gălăţeni.

„Avem aici buletinele analizelor legumelor de la Umbrăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Cosmeşti şi Tecuci şi vă anunţ cu multă bucurie că la legumele din acest bazin legumicol - castraveţii, ardeii, roşiile şi vinetele - nu au fost identificate reziduuri de pesticide sub nicio formă. Recomandăm şi încurajăm consumul lor”, a declarat Daniel Ovidiu Tudorache, muşcând, cu poftă dintr-un castravete.

Acesta a adăugat că, în comunele deja enumerate s-au efectuate şi mai multe controale în urma cărora s-au descoperit mai mulţi comercianţi care vindeau pesticide toxice, interzise pe piaţa internă (Mesorol 50 WPT), mai exact 11 pachete a câte un kg, substanţă confiscată deja. 

Cum de sunt legumele perfect comestibile, în situaţia în care prin judeţ se vând pesticide toxice, este o întrebare la care subprefectul nu a dat un răspuns clar: „a fost comercializată o cantitate infimă, care nu ridică riscuri” .     

Păgubiţii, cu paguba, autorităţile, cu analizele

Pe de altă parte, demonstraţia gastronomică de la Prefectură vine la o lună de când, în cadrul unei şedinţe, subprefectul Tudorache a atras atenţia că mai mulţi legumicultori din Matca au reclamat că şi-au compromis culturile de roşii, după ce au cumpărat seminţe care, spuneau ei, nu au fost de calitate şi care au condus la o slabă rezistenţă a plantelor la un anumit tip de virus.

La acea vreme, s-a constituit o comisie de anchetă, formată din reprezentanţi ai Prefecturii, dar şi ai Direcţiei Fitosanitare şi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Galaţi. Acum, la o lună de la semnalarea situaţiei, subprefectul Tudorache spune că „situaţia semnalată de cetăţenii din Matca este reală, se confirmă şi impune luarea unor măsuri urgente”.

Printre măsuri: distrugerea, prin ardere, a plantelor virusate, realizarea de tratamente fitosanitare, verificarea, în continuare, a fitofarmaciilor şi chiar oferirea de consultanţă de specialitate producătorilor. Întrebat dacă firma importatoare de seminţe suspectate că ar fi fost de slabă calitate a primit vreo sancţiune şi dacă mătcaşii cu roşiile distruse au fost despăgubiţi, subprefectul a răspuns: „operatorul economic care nu a respectat legislaţia în vigoare şi care comercializa seminţe a fost sancţionat contravenţional cu 2.000 de lei.

Din păcate, conform OG 14/2010 şi regulamentului CE nr. 1535 art. 87 şi 88, nu se pot acorda  despăgubiri, în lipsa facturilor, certificatelor de conformitate şi a avizelor de expediţie, iar cei care au sesizat nu au putut întocmi acest dosar. O situaţie similară se întâlneşte şi la cei cu castraveţii Fabio”.

Mătcaşii care se plângeau că producţia de roşii  le-a fost afectată de virus, din cauza seminţelor proaste cumpărate spuneau că au pierdut, fiecare, în jur de 15.000 de lei. Iată că acum Prefectura le dă dreptate, dar paguba nu le-o acoperă nimeni. 

Citit 1339 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.