Începe modernizarea Centrului Medico-Social Galaţi

Începe modernizarea Centrului Medico-Social Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spre deosebire de celelalte 5 judeţe din Regiunea de dezvoltare 2 Sud-Est, care au investit în protecţia copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, Galaţiul s-a axat, în ultimii ani, pe investiţii în domeniul protecţiei medicale şi sociale a vârstnicilor, a observat directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională, Luminiţa Mihailov, prezentă, ieri, la conferinţa de lansare a proiectului „Dezvoltarea şi extinderea centrului medico-social Galaţi” (Domnească nr. 160).

În afară de alte proiecte deja în derulare – modernizarea centrului medico-social de la Pechea (CL), modernizarea centrului pentru persoane vârstnice „Sf. Spiridon” (CL) şi modernizarea şi extinderea centrului de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap, adulte (CJ), ieri s-au pus bazele unei noi investiţii. 

Proiectul, cu o valoare totală de 3.425.093,60 lei (cu TVA)  - din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată – 2.798.992,50 lei– se derulează prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale” – domeniu major de intervenţie 3.2 „reabilitare/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale”.    

Prin acest program, pe parcursul a 18 luni, centrul se va extinde, creându-se 18 noi locuri, pe lângă cele 95 deja existente şi ocupate.

În afară de crearea unui nou corp de clădire, calitatea serviciilor socio-medicale va fi îmbunătăţită, prin înfiinţarea a nu mai puţin de 7 noi săli: de kinetoterapie, de masaj (în prezent, masajul se face la patul bolnavului), un atelier de terapie ocupaţională, un cabinet de consiliere psihologică şi socială, un punct farmaceutic şi un cabinet medical.

În finalul proiectului, se va reduce excluziunea socială a 113 persoane, lucru pe care l-a punctat foarte bine şi părintele protopop  Eugen Buruiană, care a spus că cea mai grea boală a bătrâneţii este, totuşi, singurătatea, iar un astfel de centru le oferă beneficiarilor şi incluziunea socială de care au atâta nevoie.

De altfel, părintele a mai avut două lucruri de spus: că noul corp de clădire al centrului ar trebui să se potrivească (estetic şi urbanistic) cu restul clădirii – lucru observat şi de Luminiţa Mihailov – şi că instituţia ar merita să poarte numele gălăţeanului care, în urmă cu 100 de ani, a donat primăriei clădirea de pe Domnească!

Prezent la lansarea proiectului, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a felicitat echipa din Primărie care a obţinut finanţarea proiectului şi a enumerat şi celelalte proiecte în derulare, cu finanţare europeană.

Au mai luat cuvântul şi Viorica Palade (directoarea Direcţiei de Administraţie Locală), directoarea centrului, Mihaela Filoti, consilierul local Mihai Manoliu, dar şi dr. Costinela Georgescu (directoare a Serviciului de Asistenţă Medicală, Comunitară, Şcolară şi Spitalicească din cadrul CL  Galaţi).

Aceasta din urmă a apreciat importanţa proiectului, însă a insistat pe ideea că internarea unui bătrân în centru este o ultimă soluţie, familia fiind în continuare mediul cel mai indicat în care să trăiască persoana respectivă.

Condiţii la internare

Beneficiarii Centrului Medico-Social Galaţi trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Potrivit directoarei centrului, Mihaela Filoti, beneficiarii sunt persoane vârstnice cu o afecţiune cronică, cu buletin de Galaţi şi care să nu îşi fi vândut locuinţa în ultimii 5 ani – adică să nu fi făcut o afacere imobiliară din a-şi vinde apartamentul pentru ca apoi statul să aibă grijă de ei.

Beneficiarii plătesc o contribuţie lunară de 420 de lei, iar dacă pensia (sau altă sursă de venit) este sub această sumă, se va plăti 80 la sută din venit.

De cei 95 de pacienţi (din care o treime suferă de Alzheimer) au grijă nouă asistenţi medicali, 33 de infirmiere şi patru îngrijitoare. De luna viitoare, două din acestea vor ieşi la pensie, iar alte angajări nu se mai fac.

Explicaţie foto: Prezenţi la lansare, primarul Dumitru Nicolae, şefa regiunii de dezvoltare S-E Luminiţa Mihailov şi directoarea centrului, Mihaela Filoti

Citit 3191 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.