Consiliile de Administraţie ale şcolilor, modificate

Consiliile de Administraţie ale şcolilor, modificate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Maxim trei cadre didactice în conducere *

În noua structură a Consiliilor de Administraţie (CA) din şcoli, valabilă din septembrie 2010, cadrele didactice sunt foarte puţin reprezentante, o pondere importantă având comunitatea locală. Un ordin emis recent de ministrul Educaţiei modifică Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ.

CA-urile vor fi constituite după o formulă strictă şi vor avea un număr de 7, 9 sau 11 membri, în loc de maxim 15 membri, cât puteau avea până acum.

Noua structură

Astfel, în structura minimă de 7 membri, CA este format din: directorul unităţii de învăţământ, doi reprezentanţi ai cadrelor didactice (aleşi de consiliul profesoral), contabilul unităţii, un reprezentant al consiliului local, un reprezentant al primarului şi un altul al asociaţiei de părinţi.

În funcţie de mărimea unităţii de învăţământ, numărul membrilor CA se suplimentează astfel:

-    cu un director adjunct şi cu un reprezentant al asociaţiei de părinţi (pentru grădiniţe şi şcolile gimnaziale cu post de director adjunct),

-    cu un director adjunct, un reprezentant al cadrelor didactice, un reprezentant al elevilor şi unul al asociaţiei de părinţi ori al agenţilor economici (pentru liceele cu directori adjuncţi),

-    cu un reprezentant al elevilor şi cu unul al agenţilor economici (unităţile cu structură numai la învăţământul postliceal).

Liderul de sindicat din şcoală participă, cu statut de observator, la fiecare şedinţă CA. Tot fără drept de vot, în CA-urile şcolilor gimnaziale participă şi un elev de clasa a VII-a sau a VIII-a.

Responsabilităţi mai mari pentru reprezentanţii CL

Preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, declară că în proiectul noii Legi a Educaţiei, aşa cum a ieşit de la Camera Deputaţilor, CA-urile au o cu totul altă structură. În plus, reprezentanţii sindicaliştilor nici nu au discutat cu ministerul pe marginea acestei modificări, mai spune acesta, adăugând:

„Noua structură nu e chiar convenabilă, pentru că nu sunt aşa multe cadre didactice. În Consiliile de administraţie trebuie să se regăsească persoane cu iniţiativă, care să fie şi buni profesionişti. Sper, totuşi, ca de acum înainte, pe formula aceasta, managementul unităţilor şcolare să meargă mai bine”.

Directorul Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, Vasile Ciuchină, apreciază faptul că, cel puţin în cazul liceelor, din CA va face parte şi un elev.

„Ar fi trebuit însă ca cel puţin majoritatea membrilor să fie cadre didactice din şcoală, adică din cei şapte membri, patru şi nu doar doi să fie profesori. Altfel e şi foarte greu ca membrii să se întrunească şi să fie operativi”, consideră acesta.

Părinţii şi reprezentanţii consiliilor locale făceau parte şi până acum din CA-urilor şcolilor, însă mai degrabă cu numele, deoarece şedinţele sunt legal constituite şi în prezenţa a 2/3 dintre membri.

Odată cu intrarea în vigoare a noii Legii a Educaţiei Naţionale, responsabilitatea Consiliului de Administraţie va creşte, pe lângă aprobarea proiectul de buget membrii lui organizând concursul de ocupare a funcţiei de director şi aprobând comisiile de concurs pentru angajarea cadrelor didactice.

Citit 1487 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.