Biserica negustorilor gălățeni și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual

Biserica negustorilor gălățeni și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Clădită în urmă cu aproape 175 de ani de negustorii gălățeni, biserica din apropierea Pieței Centrale a Galațiului și-a sărbătorit, la sfârșitul săptămânii trecute, pe 10 februarie, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mucenic Haralambie, cunoscut în popor drept apărător de boli și neputințe.

În ziua hramului, preoţii acestei parohii au săvârşit Sfânta Liturghie, în mijlocul slujitorilor şi al numeroşilor credincioşi aflându-se şi chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, pentru a le aduce cuvânt de binecuvântare şi de întărire duhovnicească.

La slujbă au participat şi elevi de la clasele primare din cadrul Seminarului Teologic Ortodox ”Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti.

”În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa Sfântului Mucenic Haralambie şi a apreciat frumoasa colaborare şi dialogul constructiv care există între tinerii şi vârstnicii de la această parohie. Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor veniţi la hramul acestei biserici gălăţene, a fost adusă spre închinare, din patrimoniul sacru al Parohiei ”Sfinţii Împăraţi” din Galaţi, racla ce adăposteşte moaşte ale Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, Sfinţilor Mucenici Cosma şi Damian şi Sfântului Mucenic Trifon. La final a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş trecuţi la cele veşnice”, se precizează într-un comunicat al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Sfântul Haralambie a trăit între anii 89 şi 202 era noastră, fiind născut în Magnesia (Turcia), în vremea împăratului Septimiu Sever, și este cel mai bătrân mucenic prăznuit de creștini. Sfântul Mucenic a fost persecutat de către guvernatorul din vremea respectivă fiindcă nu se închina idolilor și a fost ucis în chinuri. Înainte de aceasta a înfăptuit însă mai multe minuni, astfel că însăși fiica împăratului, Galina, s-a convertit la creștinism!

Biserica din Galați dedicată ”Sf. Haralambie” a fost ridicată în doar șapte luni, între 1 mai şi 1 decembrie 1848, şi a fost sfinţită în decembrie 1848. Pe terenul actualei biserici a fost construită, la început, o bolniţă, unde erau aduşi şi trataţi bolnavii de holeră. Cu trecerea anilor, biserica s-a degradat, dar în 1998, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, locașul de cult a intrat într-un amplu proces de reconsolidare şi restaurare, atât la interior, cât şi la exterior. În prezent, în interiorul locașului de cult se efectuează lucrări de pictură.

În acest an, în ziua hramului Bisericii ”Sf. Haralambie”, bătrânii de la Căminul ”Ștefan cel Mare și Sfânt” au primit din partea parohiei o masă caldă și bunuri de îngrijire personală. De asemenea, actele de caritate au fost îndreptate și spre 60 de copii refugiați, iar 15 persoane vârstnice, cu posibilităţi materiale reduse, au primit din partea parohiei pachete consistente cu alimente neperisabile.

Citit 1031 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2023 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.